Tešanjski dnevnik 10-17.9.2018. godine

Zadnjih godina, kada su vremenske prilike u pitanju, sve više se mogu čuti riječi starijih osoba da nisu zapamtili takvo vrijene, I ova sedmica će ostati zabilježena po neubičajnim vremenskim prilikama. Sunčano i jako toplo za ovo doba godine. Temperatura prelazi 30ºC skoro svaki dan. Pojavio se behar na šljivama, jabukama, višnjama. Čak se pojavljuju i novi grozdovi, a Rasim Alić iz Raduše je jedno jutro donio u Gradsku kafanu grančicu jabuke sa nekolkiko novih plodova veličine klikera. U mojoj bašći su procvjetale šljive Kavorka (Njemica) i višnja. Valjda je to rezultat klimatskih promjena.

Umrla je Adila Kahvić, jedna od najstarijih stanovnika Tešnja. Adila je bila veliki poznavalac Tešnja, njegovih ljudi, objekata, trgovina. Sa njom je bilo zadovoljstvo razgovarati jer je do samog kraja života imala izvanrednu memoriju. Uz Husu Hundura, najviše je pomogla kod identifikacije mnogih starih fotografija.

Prva sedmica predizborne kampanje u Tešnju je bila mirna. Jedino što se dogodilo je da nas na putu od Krndije do MUP-a sa stubovima posmatraju kandidati. Centralno mjesto kroz grad imaju kandidati SDA, preuzima stranka za BiH prema Općoj bolnici, a završava se kod Partizanskog groblja sa kandidatima Nezavisnog bloka.BPS ima postavljen bilborfd na Krndiji.

Sasvim slučajno sam sreo Načelnika mr Suada Huskića u jednom restoranu pa smo zajedno popili kafu. To je prilika da saznam kako teku kapitalne investicije i da li ima novosti.

Najzanimljiviji mi je podatak da je u Tešnju zaposleno 13800 radnika, od čega njih osamsto nema prebivalište na tešanjskoj općini. Ova cifra sigurno ima određena manja variranja jer pojedine fabrike prema planu prodaje i proizvodnje angažuju radnike na određeno vrijeme, pa ova cifra oscilira, ali ne tako mnogo pa se može reći da je rast kontinuiran.

Dobra je informacija da će vrlo početi radovi na ugradnji LED rasvjete od Hife, kroz Zvečaj, ulicom Braće Pobrić. Zaokružuje se i konstrukcija finansiranja kružnog toka u Jelahu jer je u proceduri odluka o finansiranju kojom bi se zaokružila konstrukcija finansiranja. Niz drugih radova je u toku.U toku su radovi na izgradnji kanalizacije u industrijskoj zoni Glinište, urađen je značajan dio puta koji će povezati industrijske zone Glinište i Ciglana

Ove sedmice sam razgovarao sa jednim privrednikom koji realizira investiciju kojom je predviđena i gradnja građevinskog dijela. Kaže da radovi kasne jer u Tešnju nema dovoljno slobodnih izvođača radova, posebno zanatskih. I kod općinskih investicija pojavljuje se kašnjenje zbog malog broja kvalitetnih ponuđača koji su prezauzeti poslovima.

Održana edukacija u okviru projekta Sportom do zdravlja-SPORT ZA SVE

Sportski savez općine Tešanj, u okviru projekta Sportom do zdravlja – SVE SPORT ZA, organizirao je jednodnevnu edukaciju trenera, sportskih radnika i sportista sa područja općine Tešanj. Edukacija je održana u Općoj biblioteci.

Edukacija ima za cilj širenje sportske kulture i sportskog načina života, stvaranje navike zdravog življenja, bolju socijalizaciju djece i razvijanje takmičarskog duha, te jačanje organizacionih sposobnosti sportskih klubova.

S lijeva: mr. sci. Sead Mulić, Amir Avdagić, prof. dr. Mačković Samir, mr. Esad Bašić i Besim Sejdić

Predavači su bili: Osnove kondicijskog treninga, mr. Esad Bašić, Prevencija ozljeda u sportu, prof. dr. Mačković Samir, Uloga, značaj i nadležnost Agencije za antidoping kontrolu u Bosni i Hercegovini, mr. sci. Sead Mulić, Međunarodna borba protiv dopinga u sportu, Amir Avdagić. Uvodničar je bio predsjednik Sportskog saveza Besim Sejdić,

Projekat Sportom do zdravlja–SPORT ZA SVE realizuje se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Evropska unija a implementira UNDP.

Učesnici sminara

Upis učenika u Gimnaziji i MSŠ

Obavljen je upis za školsku 2018. u školama. Prikupio sam podatke za Gimnaziju i MSŠ. .

U Gimnaziji je zaustavljen višegodišnji pad broja učenika. U poredhodnih pet školskih godina broj učenika se kretao kako slijedi:

2013/2014    2014/2015    2015/2016    2016/2017    2017/2018

419        384        344        325        282

Ove godine će se broj učenika zadržati na broju 282 iako je upisano u prvi razred 23 učenika više u odnosu na prošlu godinu.

U Mješovitoj srednjoj školi upisano je u prve razrede 292 učenika raspoređenih u 12 odjeljenja, u druge razrede 287 raspoređenih u dvanaest odjeljenja, u treće razrede 287 raspoređenih u 12 odjeljenja i u četvrte razrede ( škole koje imaju četvorogodišnje školovanje) 119 učenika u 5 odjeljenja prema zanimanju. Ukupno je upisano u sve razrede 985, što je više za 16 u odnosu na planirani broj. Povećanje je usklijedilo u odjeljenjima na kojima je bilo najviše prijava (tehničar za mehatroniku, elektrotehničar računarstva i dr.)

Uvedeno je novo zanimanje ugostiteljski tehničar.

Promovisana knjiga Izvještaji iz bosanskog rata prof.dr. Šemse Tucakovića

U organizaciji JU Opća biblioteka i i izdavačke kuće Planjax,u Bobarama je održana promocija knjige Izvještaj iz bosanskog rata autora prof.dr. Šemse Tucakovića. Promotori knjige su bili mr. Sakib Kurtić i novinar Šefko Hodžić. Promociju je moderirala direktorica Opće biblioteke mr. Almina Alagić

.

S lijeva: mr. Almina Alagić, Šefko Hodžić, mr. Sakib Kurtić i prof.dr Šemso Tucaković

Knjiga Izvještaji iz bosanskog rata je autentičan dnevnik autora, novinara, koji je bio neposredni očevidac događaja na samom početku rata (kao dopisnik TANJUG-a), a kasnije kao svjedok mnogih velikih bitaka i događanja u jedinicama Armije BiH.

Bio je prvi novinar koji je došao u Tešanj nakon deblokade, a prisustvao je i nekim bitkama na ovom prostoru (Kužno groblje i druge) o čemu je pisao u knjizi.

Promotor Šefko Hodžić je dugogodišnji novinar Oslobođenja, ratni izvještač, reporter, autor 10 knjiga, prvu 1974. godine, a već 1996. godine autor je prve knjige čija je tema agresija na BiH.Dobitnik je brojnih priznanja, a proglašen je i za novinara godine.

Šemso Tucaković je doktor žurnal-komunikoloških nauka. Rođen je u Lađanici.

1976. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Odjek sociologije 1971. godine Magistar je socioloških i doktor žurnalističko-komunikoloških nauka.U zvanje redovnog profesora izabran je 2005. godine. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predavao je nastavne discipline historija komunikacija, osnovi propagande, odnosi sa javnošću, razvoj medija u svijetu i BiH, savremena propaganda i praksa,u kompanijama i institucijama.Osnivač je Odjeka komunikologije na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru i Bihaću.Autor je više knjiga od kojih su dvije univerzitetski udžbenici i nekoliko desetina naučnih radiva. Bio je profesionalni novinar skoro 30 godina.

Izbori 2018

Održana su 4 predizborna skupa. Dva su najavljena samo na društvenim mrežama (SDA i NB), a dva plakatama i obavijestima (SDP i DF). Nisam znao za skup SDA u Lepenici (i ako sam zamolio sekretara stranke da me obavjestava o skupovima), a slučajno sam prolazio pored prostorija NB-a i na moj upit dobio informaciju o skupu u Mekišu

Nezavisni blok (NB)

Na izbornom skupu Nezavisnog bloka (NB) bio je prisutan Senad Šepić predsjednik stranke zajedno sa kandidatima iz Tešnja, Nusret Imamović i Kenan Uzunović.

Senad Šepić peti s lijeva

Demokratska fronta (DF)

Preizborni skup DF-a održan je u velikoj sali Cko. Pored kandidata na sljedećim izborima iz Tešnja bili su prisutni i kandidati prof. Edin Arnaut, Elma Kratina i Vlatko Glavaš koji su se, uz predsjednika OO DF-a u Tešnju Amira Galijaševića, obratili skupu iznoseći političke stavove, posebno opservirajući radnika i njegov položaj. Na kraju je govorio i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić. Na početku skupa predstavljeni su i svi kandidati u Ze-do kantonu

Socijaldemokratska partija (SDP)

Socijaldemokrati u Tešnju su i ove godine svoju izbornu kampanju započeli predstavljanjem i druženjem sa kandidatima SDP. Pored kandidata iz Tešnja predstavljeni su kandidati iz susjednih općina. Obraćajući se skupu kandidati su ukazivali na Plan 10 koji sadrži programsku orijentaciju..

S lijeva: voditeljica, Idham Kruško, Nermin Deljkić, Senad Subašić, Ermina Salkilević Dizdarević, Dženaida Subašić, Amir Buljubašić, Vedran Kaser i Almir Brka

Stare fotografije

Park 10.9.1987.godine. S lijeva: Sead Livnjak, Suad Mehmedbašić Bučki, Adil Bešlagić Palčo, Salih Livnjak Meša, NN I Muhamed Smailbegović

Fudbaleri Toška. Stoje s lijeva:Hamdija Denjalić, Muhamed Tahirović Šen i Muhamed Belagija

Čuči Sakib Zejnilović

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *