Tešanjski dnevnik 15-22.10.2018. godine

Lijepo vrijeme potraja do nedjelje, kada ujutro osvanu kiša. Tokom dana, vrati se sunčano vrijeme sa povremenim naoblačenjem.

Tema izbora nije više tako aktuelna. Očekuju se konačni rezultati kako bi se utvrdili mandati, a stranke već vode razgovore o koalicijama.
Neizvjeno je u potpunosti, kada, ko i sa kim.

Posjeta firmi PCI

U Poslovnoj zoni Ciglane postoji veoma dobra i zanimljiva firma već 10 godina, a da sam za nju saznao tek ove sedmice preko Šefketa Turalića koji je kao konsultant pripremao firmu za certifikacijski audit. To je firma PCI (Prenium Composite International AG). Sa Šefketom sam posjetio firmu u vrijeme kada je imala certifikacijski audit i dogovorio posjetu kod direktora Ise Isića, u cilju dobijanja više informacija za Tešanjski dnevnik.

PCI je prva firma u BiH koja se bavi proizvodnjom dijelova od karboniziranih vlakana. Tehnološki procesi se sastoje od formiranja oblika preko alata koji se daje karbonskom vlaknu (npr. prednja maska motocikla), njeno otvrdnjavanje, zatim brušenje i dvostruko poliranje. Na kraju se dobije besprjekorna glatka površina sa mrežastim oblikom plata u osnovi.

Proizvodnja se najvećim dijelom obavlja ručno u čemu je obučen i discipliniran radnik najvažniji učesnik proces izrade

Proizvodnja se odvija u hali koja se nalazi u Poslovnoj zoni Ciglane od 2008. godine. Osnivač firme je firma MS Production iz Slovenije, a firma se zvala Zornik d.o.o.
MS Production je, u Sloveniji, imao problema sa prostorom, a i sa radnom snagom pa je vlasnik odlučio da organizuje proizvodnju van Slovenije. Tako je preko svog zaposlenika Ise Isića, inače rodom iz Teslića, došao do sadašnjeg prostora gdje su kupili zemlju od Jusufa i Muhameda Mešića iz Jevadžija 2007. godine. Hala je izgrađena za godinu dana, obezbjeđene su i smještene mašine i oprema. Proizvodnja je počela 21.7.2008. godine sa sedam radnika. Direktor, ali i stručnjak za sve procese, Iso Isić je kroz prvu proizvodnju vršio obuku radnika.

Firma mijenja vlasnika 2015. godine, kupuje je PCI iz Njemačke
kada mijenja ime u današnje.

Danas PCI upošljava 60 radnika. Proizvodi dijelove motocikla za BMW iz Njemačke i Dukati iz Italije tako da se ukupna proizvodnja izvozi. Rastom firme osposobljeni su vođe smjena i poslovođa, tako da firma više nije zavisna samo od Ise Isića. Matična firma iz Njemačke vrši sve logističke poslove i prodaju. Uskoro će izgraditi novu halu kako bi složili procese i stvorili za njih više prostora koji danas nedostaje. Trebaju i nove radnike, ali osjećaju već teškoće sa obezbjeđenjem radne snage.

Direktor Iso Isić ima zaista neobičnu biografiju, ali istovremeno i veoma uspješnu. Rođen je u Tesliću 1977. godine. Nakon završene osnovne škole upisuje Srednju stolarsku školu u Tesliću. Na kraju drugog razreda morao je napustiti Teslić kao izbjeglica i odlazi u Sloveniju. Radi u autopraonici 3 mjeseca, a nakon toga kao građevinski radnik na mješalici. U Sloveniju pristiže mati i sestre, i pridružuju se njemu i bratu koji je ranije došao u Sloveniju.

MS producion treba radnike u proizvodnji i Isić se tamo zapošljava na izradi dijelova od karboniziranih vlakana. Vrijedan i uspješan u poslu radi u svim procesima, dolazi na mjesto vođe smjene, a zatim i poslovođe proizvodnje. Firma je zapošljavala 120 radnika. U krugu firme nije bilo mjesta za potrebno proširenje, a postojao je i problem sa nedostatkom radne snage. Tada se dolazi na ideju da se ta proizvodnja organizuje u BiH. Isić dolazi u Tešanj, nalazi zemljište na današnjoj lokaciji koje firma kupuje i 2007. godine počinje sa izgradnjom hale. Od samog početka proizvodnje Isić je glavni čovjek uvođenja proizvodnje. Sa početkom proizvodnje on istovremeno osposobljava prvih 7 radnika i ostvaruje rast firme uz prihvatanje i obučavanje novih radnika. Oženjen je ima dvoje djece. Živi u porodičnoj kući u Jelah Polju.

Održan Malogometni memorijalni turnir-sjećanje na pripadnike DVD-a Hodžića i Handžića

U organizaciji DVD Tešanj 1905 na poligonu u Kiseljaku održan je Malonogometni memorijalni turnir – sjećanje na pripadnike DVD-a Mensura Hodžića i Muje Handžića koji su poginuli 1992. godine na radnom mjestu ispred Vatrogasnog doma.

Na turniru su, osim domaćina učestvovale ekipe iz Konjica, Doboja kod Kaknja, Zenice Piro promet, Tavankuta Subotica, i ekipa iz Belog Manastira iz Hrvatske.

Učesnicima turnira i prisutnima su se obratili: Emir Halilović predsjednik DVD Tešanj 1905, komandir profesionalne vatrogasne jedinice Hasan Ćeman, Adnan Čukle generalni sekretar Vatrogasnog saveza Ze-Do kantona i predsjednik Vatrogasnog saveza Ze-Do kantona Halim Kulović.

Prije početka turnira pioniri Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tešanj 1905 su izveli pokaznu vježbu.


Pioniri s lijeva:starješina Senad Terzić, Emran Mahmutefendić, Osman Škapur, Adin Hadžalić, Husein Jašić, Harun Pašić, Edin Ibrulj, Eldar Mahmutefendić i Hatema Bećar

Hljeba, igara..i poneko janje

Na Ošljaku u neposrednoj blizini Tešnja održana je Druga ovnijada, borba ovnova. Vučja planina je poznata po borbama ovnova, ali evo Tešanj bi mogao da je zasjeni. Osman Mularifović Omo ovčar iz Ošljaka, koji ima 450 ovaca, organizirao je Ovnijadu u blizini svoje kuće na Ošljaku. Inače njegovo stado se nalazi na Vlašiću. Iako je ujutro bilo kiše oko stotinu vozila je stiglo na borilište. Tu je i neizbježni šator sa pjevaljkom, okreću se janjci.

Jedni su došli iz radoznalosti, a drugi da vide borbe i da uživaju uz čašicu.

Opini ovnovi su prije rata bli pet puta pobjednici na Ovnijadama na Vučijoj planini, a poslije rata tri puta. Ove godine spremio je dva ovna za borbe. Očekuje da će u borbama učestvovati 25 ovnova čiji su vlasnici iz Travnika, Teslića i Tešnja.

Jedna Ovnijada je održana u Kaloševiću i o tome sam pisao. Kada uđemo u Evropu ni španska korida nam neće biti ravna.

Foto zabilješke sa Kiseljaka

Radovi na bazenu

Izviđački dom

Nekadašnje čuveno vrelo Kiseljak

Dolazeći na Kiseljak primjetih da su u toku radovi na bazenu u Kiseljaku. Sretoh i načelnika mr. Huskića. Firma Inter d.o.o. izvodi betonske radove. Vrijednost radova je oko 60.000 KM i obezbjeđena su iz budžeta Općine. U drugoj fazi iduće godine planiran je nastavak radova, izgradnja stanice za pripremu vode, tuš, obloge bazena. Planirano je da bazenom u ljetnom periodu upravlja SCI (Sportsko rekreacioni centar), a cilj je da se ljeti organizuju škole plivanja i kupanje za sve uzraste prije svega za mlade. Firma Belif d.o.o. je obećala isporuku sredstava za održavanje vode (koja se inače nalaze u Belifom programu) za 5 godina bez nadoknade, a Oaza d.o.o je obećala besplatno punhenje bazena vodom.

Susreo sam i Muju Pobrića načelnika Izviđačkog odreda Crni Vrh koji mi je pokazao Izviđački dom. Veoma uredne sobe i kupatila, kuhinja, ima prostor za prijem oko 30 izviđača. Baš lijepo što je ovaj prostor sačuvan zahvaljujući izviđačima i podršci Općine

Dobro je da se dio Kiseljaka stavlja postepeno u funkciju.

Sa sjetom se sjetih starog izvorišta mineralne vode kakave nikda nije bilo niti će biti. Taj izvor je izgubljen 1996. godine kada je prof. Bač vršio bušenja da bi se pronašle veće količine mineralne vode.

Tešanjska firma Hifa oil pustila u rad najsavremeniji terminal te vrste na Balkanu

Uz prisustvo zvanica, mnogobrojnih gostiju i poslovnih prijatelja, te predstavnika vlasti, u Zenici je o svečano otvoren Hifa Oil terminal za tečna goriva, najsavremeniji te vrste na Balkanu. Novi Hifa Oil terminal svečano su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave kompanije Hifa Oil, u prisustvu premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, vlasnika i generalnog direktora Hifa Oil Izudina Ahmetlića, izvršnog direktora Venana Hadžiselimovića, te mnogobrojnih zvanica i gostiju.

Također, u okviru istog događaja upriličeno je i potpisivanje ugovora Hifa Oil i renomiranog turskog proizvođača prikolica Nursan Trailer o ekskluzivnom zastupništvu za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Nursan Trailer je kompanija koja proizvodi cisterne po najvišim standardima, i njihove cisterne se već nalaze u voznom parku velikih svjetskih distributera nafte i naftnih derivata kao što su Shell i Total. Ugovor su potpisali Kenan Ahmetlić i vlasnik Nursan Trailera gosp. Ahmet Toprakkale.



Kenan Ahmetlić i Denis Zvizdić presjecaju vrpcu, iza Izudin Ahmetlić

Kenan Ahmetlić i dr. Denis Zvizdić presjecaju traku, iza Izudin Ahmetlić

U svom obraćanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić istakao je važnost ovog projekta za energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ovo je još jedan dokaz da su kompanije u Bosni i Hercegovini kapacitirane u stručnom i organizacionom smislu, da realiziraju najzahtjevnije projekte, da vrše istinski i stvarni prenos znanja i iskustava i da etabliraju i realiziraju projekte koji znače nove tehnologije po kojima je ova kompanija i regionalno i međunarodno prepoznatljiva, kazao je Zvizdić.

Vlasnik i generalni direktor Izudin Ahmetlić istakao je kako je kompanija ove godine otvorila tri benzinske pumpe pod brandom Hifa Oil – Euro Oil, četvrtu će za 20-ak dana u Podgorici, a do kraja godine će otvoriti i petu. Hifa Oil terminal predstavlja krunu dosadašnjeg razvoja te kompanije.

Stare fotografije

Odrasli Tešnjaci na bazenu početkom pedesetih godina prošlog vijeka

S lijeva: Nađa Livnjak, Zlata Mehinović, Mina Mehinović, Sedžad Šeremet, Salih Livnjak, Sadeta Hadžismajlović, Husein Galijašević, Šuhreta Bajraktarević na bazenu 1958. godine

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *