Tešanjski dnevnik 1-8.7.2019. godine

Sedmica prava ljetna sa Petrovskim vrućinama i temperaturama do 36ºC.

U Tešanj su do sada dolazili drugi i postavljati historijske izložbe, a sada Tešnjaci postavljaju izložbe kod drugih. Ove sedmice u Jajcu je postavljena izložba Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskihvladarai vlastele. Autor izložbe je Jasmin Mandžukić, kustos tešanjskog Muzeja. Na otvaranju je govorio i direktor Muzeja Tešanj Ernad Prnjavorac. Izložba je stalna postavka našeg Muzeja i već je bila postavljena u Zemaljskom muzeju Sarajevo, Franjevačkom samostanu u Fojnici, Muzeju grada Zenica, Muzeju grada Sarajeva, Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu, Muzeju Hercegovina u Mostaru i Zavičajnom muzeju Travnik.

Na nivou BiH, Federacije BiH i pojedinih kantona još nije formirana vlast, a ne zna se ni kada će, jer slijede godišnji odmori i političari se moraju odmoriti od nerada.

Svakodnevno se u gradu sreću Tešnjaci koji žive u Njemačkoj, SAD i drugim državama.

Umrla Atifa Hotić, najstarija rođena Tešanjka sa navršenih 100 godina i 11 mjeseci.

Tešanjski dnevnik u ovoj sedmici napunio osam godina od početka pisanja (4.7.2011. godine).

Promovisan knjiga Martine Mlinarević Sopta Huzur

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Huzur autorice Martine Mlinarević Sopta. Bila je to nesvakidašnja promocija. Prvo što je Martina svojom unutrašnjom snagom i pokazanim stavovima putem društvenih mreža stekla veliki broj poštovalaca i pratilaca pa je sala u Općoj biblioteci bila krcata, ženama i par muškaraca. Promocija je bila takođe neubičajna. Dr. Almina Alagić, direktorica Opće biblioteke, je vodila Martinu kroz knjigu, čitajući najznačajnije poruke knjige, a potom je nastavljena pitanjima, odnosno razgovorom i druženjem na tarasi gdje je autorica potpisivala knjige i razgovarala sa ženama posjetiocima

Dr. Almina Alagić i Martina Mlinarević Sopta

Ko je Martina Mlinarević Sopta i zašto je tako omiljena, posebno kod žena?

Njen pristup životu, hrabrost, iskrenost oslobađa Bosanku i Hercegovku patrijahalnih stega kojima je pritisnuta. Njena divovska lična borba za život kroz susret sa dijagnozom raka dojke, zatim 4 operacije, rastava braka, kćerkica u svemu tome, zaista impresionira. Značenje naslova knjige Huzurgovori o tome. Riječ Huzur je turskog porijekla i predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života. Huzur je insan ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav. Nekoliko detalja teksta iz knjige pod naslovom Moto najbolje govori o Martininom pristupu životu:

…Mršni budalu koja ti crpi energiju, Reci budali koja ti vraća energiju i osmijeh koliko je voliš. Prijavi zlostavljača, tog bezmudog junačinu……Upoznaj čovjeka Srbina, Hrvata, Bošnjaka. Ili čovjeka mimo ovog svetogtrojstva. Vidjet ćeš, može bit, zamisli, i normalan. Ustani. Protestiraj, učini nešto protiv sjebane vlastiu sjebanoj zemlji….Kako god, samo bolan budi živ. Ne prolazi pored sebe kao da te nema. Kad su te stvarali nisu zamišljali da budeš bezbojan. Nego da kidaš nebo svojim bojama. Temperamentna tempero, dugo si živo crni život.

Većina posjetilaca promocije ostala je na tarasi da bi dobila potpis u knjizi i učestvovala u zajedničkoj fotografiji

Martina Mlinarević je rođena 1982. godine u Ljubuškom. Diplomirala englesku književnost. Kao đak, a potom i studentica bila je glavna urednica srednjoškolskih i studentskih novina u Mostaru. Radila kao dopisnik za Dnevni List. Poznata je po izuzetno britkom stilu, a veliku popularnost stječe kao kolumnistica vodećih internet portala na Balkanu (Poskok.info, Index.hr, Buka), baveći se kontroverznim društveno-političkim temama najuže vezanim za Hercegovinu radi čega je nemali broj puta bila izložena pritiscima.

Godine 2013. se povlači iz aktivnog komentiranja političke zbilje i objavljuje knjigu Neprocjenjivo koja je za kratko vrijeme postala bestseller u BiH i Hrvatskoj. Iste godine kao jedina žena iz Bosne i Hercegovine bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku Slovo Makovo/Mak Dizdar, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar. Za Face TV osmišljava koncept dijaloške emisije Dvije škole pod jednim krovom koja je kroz 20 epizoda ugostila gotovo sve srednje škole s područja Bosne i Hercegovine, u debatama na aktualne i goruće teme u društvu i politici. Godine 2016.u organizaciji State Departmenta boravi mjesec dana na studijskom putovanju po Americi za pisce i bloggere iz cijelog svijeta. U travnju 2017.godine iz štampe joj izlazi nova knjiga pod nazivom Ljetos i drugi ledovi, te Huzur u 2018. godini.

Martina sa Dijanom i Miralemom Brkićem koji su joj poklonili njene portrete koje je za ovu priliku Miralem naslikao.

Iako više ne objavljuje u medijima, Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici koju prati220.000 ljudi. Bosanskohercegovački časopis za suvremene žene Gracija krajem 2018. godine proglašava je “osobom godine”.

Knjiga Huzur je osvojila čitaoce u BiH, ali i u regionu. Prevodi se na više jezika i već je prevedena na Makedonski jezik. Promocije su obavljene u više mjesta u BiH i inostranstvu, ali ne i Zapadnoj Hercegovini, jer Martinin odnos prema politici očito se ne sviđa nosiocima vlasti u tom dijelu Države.

Martina je oslobodila svoju unutrašnju snagu, kada bito učinio samo malo veći broj Bosanaca i Hercegovaca, nestalo bi mraka i ludila netrpeljivosti u kome živimo.

Otvorena izložba slika Mirsade Baljić

Akvareli iz ciklusa Snoviđenja Mirsade Baljić dolaze u Tešanj nakon održane izložbe u Dubrovniku. Izložba je otvorena u maloj sali Cko, organizator je Cko i dio je sadržaja Ljeto u Tešnju 2019. I za ovu izložbu je prospekt uradio Miralem Brkić u kome je dao osvrt na izložene slike. Autorica je kazala da je vrijedilo izložbu organizirati u Tešnju u najmanju ruku za ovakav kritički osvrt na njene slike. O slikama je govorio Miralem Brkić, a izložbu je otvorio Hasan Mehinović.

S lijeva: Amir Brka, Mirsda Baljić, Miralem Brkić i Hasan Mehinović

Mirsada Baljić je rođena u Čapljini, gdje je završila Gimnaziju. Nakon toga ulazi u svijet umjetnosti, uči i diplomira slikarstvo. Akvarel je njena dominatna slikarska tehnika- Organizirala je preko 50 samostalnih i učestvovala na oko 120 kolektivnih izložbi. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH). Ima status istaknutog samostalnog umjetnika. Voditelj je galerije Preporod. Živi i radi u Sarajevu.

Održan Tešanj sevdah fest 2019

Deseti festival narodne muzike (prvi je bio posvećen Omeru Pobriću, a ostali su bili takmičarski) održan je u restoranu Teša.U takmičarskom dijelu učestvovalo je 9 takmičara uzrasta 9-18 godina, a u drugom dijelu nastupili su gosti festivala. U takmičarskom dijelu su učestvovali: Đenan Pendić (15 godina)Mostar, Irma Katić (13)Jelah, Ena Blitović (12)Maglaj, Sena Habibija (15)Mostar, Harun Varupa (13)Vitez, Šejla Mujanović (18) Gradačac, Mirza Karabegović (18)Maglaj, Faris Mahinić (15)Mostar, Jasmina Bajramović (9 godina, najmlađa učesnica)Zenica i Vedin Mustafić (14)Srebrenik.

Odlukom žirija u sastavu:prof. Đenana Deljkić, Nurudin Saltagić, Emir Bajraktarević i Enver Šadinlija pobijedio je Vedin Mustfaić pjesmom Jablani se povijaju. Drugo mjesto osvojio je Mirza Kapetanović sa pjesmom Zarasle su staze moje i treće mjesto osvojio je Faris Mahinić sa pjesmom Kad sretneš Hanku. Nagradu publike dobila je Irma Katić.

U revijalnom dijelu predstavili su se pojedini takmičari sa još jednom pjesmom i gosti:Hajrudin Delić Mravići Doboj Jug, Besim Bešo iz Tešnja, Selma Ahmetagić iz Tešnja i prošlogodišnja pobjednica Amina Bajramović iz Zenice.

Takmičare je pratio orkestar pod rukovodstvom Damira Galijaševića. Suad Pašić Paja je bio gost muzičar (klarinet), a voditelj Enver Šadinlija.

Novi dijagnostički uređaj u JU Dom zdravlja

Dom zdravlja je nabavio novi uređaj za Transtorokalnu ehokardiografiju (ultrazvuk srca), koji će uveliko poboljšati dijagnostiku, posebno srčanih bolesnika. Finansiranje nabavke izvršeno je vlastitim sredstvima u iznosu od 87.000 KM. Uređaj će koristiti kardiolog i radiolozi.


Kardiolog i direktor Doma zdravlja Amir Dujsić pored novog uređaja

Održana radionica pod nazivom Digitalni alati za kredibilno izvještavanje i provjeru činjenica

U organizaciji Mediacentar Sarajevo i agencijeBORAM, održana je radionica u okviru projekta Ureda Evropske unije u BiH, pod nazivom: Digitalni alati za kredibilno izvještavanje i provjeru činjenica. Radionica je namjenjena novinarima, studentimamedija i novinarstva, blogerima i zainteresovanim za korište nje digitalnih tehnologija za provjeru tačnosti informacija. Radionica je održana u hotelu Villa Ukus. Učesnici su bili iz Tuzle, Lukavca, Prnjavora, Tešnja…

Radionica je imala za cilj da učesnici nauče metode i digitalne alate koji se koriste za provjeru, verifikaciju i praćenje porijekla medijskih sadržaja. Predavanja, prezentacije studija slučaja i praktične vježbe fokusirane su na utvrđivanje mreža dezinformisanja u lokalnom medijskom okruženju, prepoznavanje lažnih naloga na društvenim mrežama, pronalaženje originalnih izvora tvrdnji, citata ili novinarskih priča, i trendove u kampanjama dezinformisanja sa stranim uticajem.

Radionica je interaktivna i bazirana je na praktičnom radu i vježbama primjene novih tehnologija i metoda za provjeru informacija. Skup je moderirala Elvira Jukić Mujkić istovremeno i predavala, zatim Bojana Mrkić, Ilir Gashi medijski akspert i autor serijala dr. Spin, Maja Čalović iz Mediacentra Sarjevo i Stefan Janjić urednik portala Fake.

Lijevo Bojana Mrkić i Elvira Jukić Mujkić (stoji)

NHU Oslonac predao 58 objekat porodici Roša

NHU Oslonac predao je 58. novoizgrađeni objekat na upotrebu porodiciAmira Roše iz Roša. NHU Oslonac i donatori uz podršku Općine Tešanj nastavljaju kontinuitet u svom djelovanju. Ovog puta ključeve je primio Amir Roša, naselje Roše, općina Tešanj za svoju petočlanu porodicu.

Izvođač radova bila je firma Nedjing Tešanj, a ugovoreni iznos radova je 25.450,00 KM. Općina Tešanj je sudjelovala sa 5.000,00 KM dok su ostala sredstva skupljena od strane članova NHU Oslonac. Pored standardnih dimenzija i sadržaja, na ovom objektu je dograđen sprat zahvaljujući komšijama koji su skupili sredstva i dogovorili sa izvođačem radova dodatnu gradnju. To je bio povod da je ključeve kuće domaćinu predao h. Razim Roša ispred komšija koji su sudjelovali u pomoći.

Primopredaji su prisustvovali članovi rukovodstva NHU Oslaonac, predstavnik izvođača radova, mjesni imam Mirsad ef. Bećirević i komšije.

Aiša Brkić sa članovima porodce Roša

(Zahvaljujem Fuadu Šišiću na dostavljenoj informaciji. Nažalost nisam bio informisan o predaji kuće porodici Roša. Na izložbi slika Aiša Brkić mi je kazala da će u subotu biti predati ključevi i jednoj porodici iz Doboja, ali nisam obavješten ni gdje, ni kada tako da ni tom događaju pa sam opet bio odsutan. Bez obzira na to svaka čast NHU Oslonac, radujem se ovakvim događajima i rado ih bilježim).

Održane tribine u Jelahu i Raduši pod nazivom Tradicionalno bosansko kulinarstvo

Bosanska tradicionalna kuhinja, baš kao i njena kultura, nastala je pod jakim utjecajem Istoka i Zapada. Tradicionalno kulinarstvo u našoj zemlji usko je vezano uz tursku i mediteransku kuhinju, ali i gastronomiju srednje Evrope koju je sa sobom na ove prostore donijela austro-ugarska uprava. Na temu Tradicionalno bosansko kulinarstvo održane su tribine u Raduši i Jelahu. Učestvovao je dr. prof Enes Kujundžić, autor knjige Sofra-starinsko bosansko kulinarstvo iz bosanske perspektive.

Tribine je organizirala JU Opća biblioteka, a u okviru svog strateškog cilja:Izmještanje kulturnih događaja iz gradskih u ruralne sredine. Cilj tribine je očuvanje tradicije, a time i našeg identiteta.


Dr. Enes Kujundžić i supruga Azra na tribini u Jelahu

Stare fotografije

S lijeva: Ahmet Turković, Meho Bjraktarević, NN, Kemo Medarić. Bihka Morankić, Sead Smailbegović, Smail Terzić Penjak, Sakib Zejnilović Gala, NN


S lijeva: Hakija Mulabdić, Sakib Zejnilović i Mujo Vilašević Vodnik

(Fotografije Sakiba Zejnilovića)

Sa table na Gornjoj čaršiji






O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *