Tešanjski dnevnik 4-11.5.2020. godine

Dan pobjede nad fašizmom 9.5. dočekali smo sa puno fašizma na djelu i kod nas u BiH i susjedstvu. Fašizam se ne budi on je probuđen. Pitanje je snage onih koji mu se suprotstavljaju. Krizno vrijeme, rast netrpeljivosti koja se programira od školskih klupa među narodima i šovinizam su idealna podloga za razvoj fašističkih ideja.

Uvedene restrikcije povodom epidemije se ublažavaju. U petak je klanjan džuma namaz sa više vjernika, u gradu je bilo živo sa dosta prisutnih građana na ulicama, pred šalterima banaka i pošte. U Tešnju je stanje već duže vrijeme stabilno. Ipak petak i subota su dani u BiH sa najviše dnevno preminulih od početka epidemije.

Afera Srebrena malina je aktuelna, otvorila je niz pitanja o trošenju javnog novca posebno u vrijeme epidemije. Korupcija u državnim institucijama je odavno prisutna i poznata. Takve ocjene dala je i međunarodna zajednica, a vrijeme krize je samo stvorilo pogodnije uslove za malverzacije.

Taman kada čovjek pomisli da će se smiriti strasti u BiH eto nove priče. Misa iz Blajburga seli u sarajevsku katedralu. Za smanjenje tenzija u BiH puno bolje bi došla misa za Sarajlije koje je povješao ustaški režim na drvored duž Marin Dvora pre doslobođenje grada. Ovako ćemo se danima baviti ustašama, četnicima partizanima, fašizmom i antifašizmom.

Raste broj prijavljnih na Biro rada, a iz tešanjskih firmi ne vole davati podatke nakon zloupotrebe podataka iz Dnevnika. Sreo sam vlasnicu Haustora, djelatnosti koja tek očekuje početak rada. Prije početka epidemije i donošenih mjera Haustor je imao 29 zaposlenih, danas ih je 10 sa neizvjesnošću koju će donijeti početak rada obzirom na okolnosti. Smjena u Sockmakeru 3, ukoliko rezultati testiranja koji se očekuju budu negativni mogla bi početi sa radom iduće sedmice.

Po prestanku radnog odnosa na Biro Tešanj u periodu od 27.04.-30.04.2020. godine prijavilo se 33 osobe. U periodu od 04.05.2020-08.05.2020. godine na evidenciju Biroa Tešanj prijavilo se 60 osoba od čega je 48 iz radnog odnosa.

Iznenadila me vijest da je umro Zaim Hujdur, ratni snimatelj o kome sam nedavno pisao.

Ova sedmica počela je sa kišom, a završila sa sunčanim toplim danom.

Korona virus

4.5.

U svijetu Korona virusom zaraženo 3,5 miliona ljudi,a preminulo 245 000. Oporavljenih 1,1 milion. U Italiji 1 389 zaraženih, preminule 174 osobe, ukupno 28 884. Danas se u Italiji ublažavaju mjere, otvaraju se parkovi, restorani, kafići.

Nova žarišta su u Rusiji i Brazilu. U Rusiji je jučer zabilježeno 10 633 novozaražena, ukupno 134 686, preminulo 58 osoba, ukupno 1280. U SAD je jučer preminulo 1435 osoba, ukupno 66 224, a zaražemih je 1,1 milion.

Jučer u Sloveniji, nakon dva mjeseca, bez novozaraženih. Zaraženih je 1439, jučer umrle dvije osobe ukupno 96. U Srbiji još 102 novozaražena, ukupno 9 464.

U Crnoj Gori počinju sa radom frizeri, teretane, prodavnice tekstila, prodavnice građevinskog materijala, zanatske radnje, servisi, knjižare, stomatološke ordinacije, auto škole, muzeji, galerije.

U BiH jučer otkriveno 19 novozaraženih, ukupno 1857, preminulo 5 osoba, ukupno 77.

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 179 osoba, a period samoizolacije je završio za 40 osoba. Novih u samoizolaciji je 10. Jučer je na analizu poslan 21 sumnjiv uzorak, svi su negativni

Opštinski štab apelovao na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica.

Policijska stanica Tešanj je u protekla 24 sata evidentirala 1 slučaj kršenja naredbe o nošenju makse na javnim mjestima.

Sanitarna inspekcija je izvršila rutinski obilazak izletišta Kiseljak, Crni vrh, Lipe, Mrkotić jezero, ribarska staza u Jelahu, lovačke kuće na Stupi, Ključ vodu i uočila da nigdje nema okupljanja. Izvršen je pregled i nekoliko prodajnih objekata sa prehrambenim proizvodima te nisu zabilješena kršenja higijensko-epidemioloških mjera.

5.5.

Večina zemalja počela sa ukidanjem ograničenja. U Austriji se 100 000 učenika završnih razreda strukovnih i srednjih škola vraća na nastavu. Belgija uspostavila javni prijevoz. U Njemačkoj otvoreni frizerski saloni, a u nekoliko pokrajina ukidaju se postupno ograničenja u školama. Polovina američkih država ukida ograničenja u privredi. U Španiji opada broj novozaraženih i preminulih. Jučer je bilo 545 novozraženi, ukupno 218 011, umrlih 164 ukupno 25 428.

U Sloveniji nema novozaraženih drugi dan. Preminuo je jedan zaraženi, ukupno 97. U Hrvatskoj je otkriveno pet novozaraženih, ukupno 2 101. Na pogrebima može biti prisutna šira porodica bez ograničenja, ukinuta je zabrana dostavljanja cvijeća.

U Srbiji je jučer otkriveno 93 novozaražena, ukupno 9 557. Stopa smrtnosti je 2,06. Danas su otvoreni restorani i kafići na teritoriji cijele Srbije. Krenuo je međugradski saobraćaj, a u Novom Sadu i Kragujevcu gradski

U BiH jučer otkriveno 69 novozraženih, svi iz RS-a, a ukupno 1926. Preminula je jedna osoba u RS, ukupno 78. Oporavljenih 825. Najavljeno otvaranje ugostiteljskih objekata.

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 166 osoba, a period samoizolacije je završila 21osoba. Novih u samoizolaciji je 8. Jučer je na analizu poslano 11 sumnjivih uzoraka i svi su negativni.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata nije evidentirala niti jedan slučaj kršenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Sanitarna inspekcija je izvršila pregled većeg broja objekata koji su otvoreni po posljednjoj Naredbi.

Frizerski saloni provode higijensko-epidemiološke mjere na visokom nivou s obzirom da frizeri imaju direktan kontakt sa mušterijma. Koriste zaštitnu opremu maske i rukavice, a preporuka je da koriste i vizire. Usluge rade po narudžbama tako da nije zabilježeno grupisanje niti zadržavanje. Poštuje se socijalna distanca. Prodavnice odjeće poštuju higijensko-epidemiološke mjere, radnice nose zaštitnu opremu, nisu zabilježene gužve. Zlatare poštuju higijensko epidemiološke mjere, radnice nose zaštitnu opremu, nisu zabilježene gužve.

6.5.

U svijetu zaraženi više od 3,6 miliona ljudi, a preminulo 260 000. Velika Britanija je po broju preminulih od 32 313 prestigla Italiju. U Španiji je jučer preminulo 185 osoba, ukupno 25 613. U Španiji je broj nezaposlenih registrovanih u aprilu povećan za 7,9% odnosno za 282 891 osoba.

U Srbiji je jučer otkriveno 120 novozraženih osoba, a preminule si tri osobe. Još uvijek traje zabrana kretanja od 18h do 5h ujutro. U Hrvatskoj je otkriveno 11 novozaraženih osoba, ukupno 2 112, preminule su tri osobe ukupno 83.

U BiH otkriveno 20 novozraženih, ukupno 1 934, preminule dvije, ukupno 80.

Danas se otvaraju džamije za dnevne namaze uz sve propisane mjere zaštite. Medžlis IZ u Tešnju dao je instrukciju koja je data u nastavku teksta. Federalni ministar zdravstva najavio nastavljanje popuštanje određenih restrikcija kada je u pitanju nastavak rada u nekim djelatnostima kao što je javni saobraćaj.

Juče se na društvenim mrežama pojavila, a zatim proširila informacija o proslavi rođendana jednog direktora, doktora iz UKC-a sa 18 gostiju, među kojima su bile poznate političke i estradne ličnosti, pa i jedan član Štaba civilne zaštite. Policija je intervenisala na ovom Korona partiju, kako su ga nazvali. Uslijedile su predviđene kazne i ostavke. Jedna afera potiskuje drugu, izbori SDA Sarajevskom kantonu, nabavka respitratora, Korona parti..

Na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 164 osobe,  a period samoizolacije je završilo 19 osoba. Novih u samoizolaciji je 17. Jučer je na analizu poslano 5 sumnjivih uzoraka i svi su negativni.

Danas je dan kada stariji od 65 godina mogu izlaziti, a juče su bile uplačene aprilske penzije. Pred bankama su redovi. Da bih brže došao do novca zaputio sam se u Bukvu na automat Unicredit banke. Kada tamo, on pokvaren. Odem da platim električnu energiju u Elektrodistribuciju, a tamo me dočeka mladić sa informacijom da se sada računi plaćaju u pošti. Tako se još više napraviše gužve.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata nije evidentirala niti jedan slučaj kršenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Profesionalna vatrogasna jedinica je proteklog dana izvršila plansku dezinfekciju zgrada u stambenom naselju Krndija. Služba za asanaciju, vodosnabdjvanje i čistoću JP Rad Tešanj je izvršila sapiranje Ul. Ali-paše Hećimovića u Tešnju i dijela LC od kružnog toka do skretanja za Trepče.

Sanitarna inspekcija je izvršila kontrolu zelene pijace u Tešnju, prodavci nose zaštitnu opremu i poštuju socijalnu distancu. Povećan broj kupaca ali se poštuje socijalna distanca, starija lica u većem broju  prisutna ali uredno nose zaštitnu opremu. Izvršen je pregled većeg broja objekata tipa frizerski saloni, prodavnice odjeće i obuće, zlatare, mobitel shop. Provode se higijensko epidemiološke mjere na visokom nivou, koriste zaštitnu opremu maske i rukavice, nije zabilježeno grupisanje, poštuje se socijalna distanca.

7.5.

U svijetu zaraženo Korona virusom 3 802 123 osobe, od čega u SAD 1 252 584, Španiji 253 682, Italiji 214 457, Velikoj Britaniji 201 101, Francuskoj 174 191, Njemačkoj 167 575, Rusiji 165 929.

U regionu se situacija smiruje pa nisam mogao naći podatke o jučerašnjim podacima zaraženih i preminulih. Uglavnom se provode mjere ublažavanja restrikcija.

U BiH jučer je otkrivena 41 zaražena osoba, ukupno 1975, a 6 osoba je preminulo, ukupno 86.

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 175 osoba, a period samoizolacije je završilo 19 osoba. Novih u samoizolaciji je 30. Jučer je na analizu poslano 9 sumnjivih uzoraka i svi su negativni.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata nije evidentirala niti jedan slučaj kršenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Služba za asanaciju, vodosnabdjvanje i čistoću JP Rad Tešanj je proteklog dana izvršila sapiranje ulica u Tešnju na potezu Trg žrtava 3. avgusta-kružni tok i  dijela lokalne ceste na potezu kružni  tok-skretanje za Trepče.

Zelena pijaca u Jelahu, prodavci uredno nose zaštitnu opremu i poštuju distancu. Zbog vremenskih uslova kupci dolaze pojedinačno i poslije obavljene kupovine se ne zadržavaju, tako da nema gužve.

Trgovci drugim robama su bili na ulazu u pijacu i ispred kapije sa vozilima tako da je intervenisala policija.

8.5.

U svijetu zaraženo blizu 4 miliona, a preminulo više od 2700 000 osoba. U Švedskoj koja se odlučila za liberalan pristup epidemiji zebilježeno je 3 000 preminulih. U Rusiji jučer otkriveno više od 11 000 slučajeva zaraze, ukupno 177 000. U zemljava Evrope epidemija jenjava. U Italiji se juče oporavilo 8 000 zaraženih. Međutim Amerika bilježi sve više zaraženih i preminulih.

Ferhad-begova džamija pred džumu. Vjernici su se rasporedili na vansjkoj i unutrašnjoj sofi i osnovnom prostoru za namaz kako bi se ispoštovale propisane mjere

U Srbiji je jučer otkriveno 57 novozaraženih, ukupno 9 848, a preminule tri osobe ukupno 206. Nakon 53 dana ukinuto vanredno stanje i policijski sat, ali su ostale vanredne mjere na snazi

U Hrvatskoj je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze, a preminula jedna osoba, ukupno premnulih 86.

Jučer je u BiH otkriveno 39 novozraženih, ukupno 2 014, a preminule su 4 osobe, ukupno 90. Novi slučajevi zaraze u FBiH su iz Zenice, Travnika, Viteza i Sarajeva,

9.5.

Epidemija Korona virusa je u stagnaciji, ali se povremno pojave podaci ponovnog rasta zaraženih i preminulih. Uvode se mjere smanjenja restrikcija. U Njemačkoj se očekuje idućeg vikenda nastavak fudbalskog prvenstva, klubovi u Italiji i Španiji počeli sa treninzima. Tako je i u okruženju pa je sve teže naći podatke o dnevnim stanjima smrtnosti i zaraze.

U BiH je jučer bio crni dan jer je preminulo 8 osoba, ukupno 98. Novozaražene su 42 osobe, ukupno 2070. U RS je zaraženih 1068, a preminulih 61, Distrikt Brčko 19, preminulih 3, a u FBiH 983 zaražena, 34 preminula.

Na području općine Tešanj trenutno su u kućnoj samoizolaciji 164 osobe, a period samoizolacije je završilo 55 osoba. Novih u samoizolaciji je 35. Jučer su na analizu poslana 42 sumnjiva uzorka, rezultati će biti dostavljeni naknadno. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je poslano ukupno 291 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19, a 3 pacijenta sa područja naše općine su izliječena od COVID-19.

Općinski štab civilne zaštite je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, naredbom izmjenio režim rada zelenih i stočnih pijaca na području općine, čime je omogućen rad navedenih pijaca bez vremenskog ograničenja (do sada bio ograničen do 11:00 sati), uz obavezu pridržavanja svih sanitarno-higijenskih i epidemioloških mjera. Kontrolu će i dalje vršiti nadležni inspekcijski organi Općine.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata je evidentirala 1 nepoštivanje samoizolacije.

Sanitarna inspekcija je izvršila pregled zelene pijace u Tešnju, prodavci uredno nose zaštitnu opremu, redar na ulazu upozorava kupce na ispravno nošenje zaštitne opreme. Starija lica prisutna na pijaci, uredno nose zaštitnu opremu. Izvršen je obilazak i većeg broja objekata u Šijama i Piljužićima, prodavnicama prehrambenim proizvodima je skrenuta pažnja na obavezu nošenja zaštitne opreme, dok mesnice provode higijensko epidemiološke mjere i radnici uredno nose zaštitnu opremu. Frizerski saloni na visokom nivou higijena i mjere zaštite, usluge rade po narudžbama tako da nema gužve niti zadržavanja.

10.5.

Broj zaraženih u svijetu premašio četiri miliona. , preminulo je više od 276 000, a oporavilo se više od 1 387 000 ljudi. Njaveći broj oboljelih je u SAD, 1 322 000 I više od 78 000 preminulih.Na drugom mjestu po broju preminulih, a prva u Evropi, je Velika Britanija sa 31 000 osoba.U Njemačkoj je jučer broj zaraženih povečan za 1251 osobu, a preminulih za 147. U Brazilu je registrovano 10 000 novozaraženih I 751 preminulih osoba. U Turskoj je jučer zabilježeno 1848 novozaraženih, ukupno 135 000, 48 preminulih, ukupno 3 689 osoba.

U BiH su jučer otkrivena 24 slučaja novozaraženih, ukupno 2080, 6 preminulih ukupno 104.

Na području općine Tešanj trenutno su u kućnoj samoizolaciji 204 osobe, a period samoizolacije je završilo 13 osoba. Novih u samoizolaciji je 53. Od 42 sumnjiva uzorka koji su poslani na analizu 08.05.2020. godine, 41 uzorak je negativan, a 1 uzorak je pozitivan. Radi se o osobi koja je u vezi sa poznatim klasterom Bontex u Maglaju, ista se osjeća dobro, bez izraženih simptoma, te će danas biti smještena u Izolatorij KB Zenica. Jučer nije bilo sumnjivih uzoraka koji su poslani na analizu.

Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je ukupno poslan 291 uzorak, a pozitivnih nalaza je evidentirano 5. Trenutno sa područja općine Tešanj imamo 1 osobu oboljelu od COVID-19, a 3 pacijenta su ranije izliječena.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata je evidentirala 9 slučaja nepoštivanja naredbe Federalnog štaba CZ o nenošenju maske na javnom mjestu.

Sanitarna inspekcija je izvršila kontrolni pregled na Tešanjci. Obilaskom objekata koji prodaju prehrambene proizvode, mesnice i poljoprivredne apoteke zabilježeno je poštovanje higijensko epidemioloških mjera.

Foto zabilješka

Trenutno najveća privredna investicija u Tešnju pa i šire, izgradnja Logističkog centra u Mann und Hummel BA, odvija se bez obzira na pandemiju.

Frizerski salon NN

Postupnim ublažavanjem mjera, između ostalih, frizerski saloni su od 4.5. počeli sa radom. To je bila prilika da posjetim salon NN vlasnika Nermina Kapića kome se već duže vrijeme spremam u posjetu, kako bi ga zabilježio u Dnevnik kao i ostale frizere.

Nermin Kapić je rođen u Doboju 1984. kodine od oca Rešada i majke Zinete Mešinović. Završio je OŠ Huso Hodžić, a zatim Mješovitu srednju školu zanimanje frizer (druga generacija). Dok je išao u školu prektična znanja je sticao kod nastavnice, frizerke Munire Korajlić. Nakon završetka škole dodatnu obuku imao je kod muškog frizera Muhe Škilje.

Nakon toga 2008. godine otvara svoj frizerski salon u iznajmljenom prostoru gdje radi i danas.

Nermin Kapić nakon 47 dana ponovo radi

Frizeri su dobili instrukciju o provođenjnu mjera zaštite. Frizer i mušterija koriste maske i rukavice. Brijanje se radi izuzetno, samo za stare osobe, pri čemu frizer koristi vizir. Dezinfekcija stolice vrši se poslije pojedinačne usluge, a peškir i ogrtač se koriste jednokratno. Obzirom da je prostorija mala drugih osoba unutar salona nije bilo. Pred ulazom se nalazi stolić sa dvije stolice. Jedna mušterija je čekala na red za uslugu šišanja.

Pitao sam i za cijenu usluge obzirom da je odluka prouzrokovala povećanje troškova. Nermin, koji je član Upravnog odbora Udruženja frizera Tešanj, kaže da su donijeli odluku o jedinstvenoj minimalnoj cijeni šišanja koja iznosi 7 KM.

Dok sam bio sa Nerminom najavio mu se mušterija telefonom, zabilježio ga je u svesku sa zakazanim terminom. Kaže da nastoji da svojim mušterijama udovolji termin u vrijeme kada imaju mogučnost izlaska, a dužim radom nastoji u ovo prvo vrijeme da odgovori većim zahtjevima od uobičajnih.

Stare fotografije


Uposlenici Trgovinskog magazina

Prvi red s lijeva čuče:Hamdo Turalić, Ekrem Ajanović, Muhamed Ibrahimpašić, Sabrija Smailbegović i Zineta Husremović

Drugi red stoje:Osman Hasanić,Besima Tahirović Beska, NN, Omer Abduzaimović, NN, Rusmir Bešlagić, NN, Meho Škapur, Husein Džinalić,Avdo Agić, Mustafa Denjalić, Ibrahim Šišić, Hamdija Terzić

Između drugog i trećeg reda:Alija Mandžukić, Suljo Hrvić i Hakija Ljevaković?

Zadnji red: Osman Deljkić, Muhamed Deljkić, četvrti Esad Novo (direktor škole), osmi Sulejman Hodžić direktor

(Fotografije Mesud Hodžić, identifikacija Avdo Agić)

Sa table na Gornjoj čaršiji







Stare smrtovnice


I ako je smrtovnica stara tek nešto više od mjesec dana ja sam je tek ove sedmice dobio. Radi se o smrtovnici nekadašnjeg standradnog, dugogodišnjeg fidbalera Toška Nedeljka Popovića

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *