Tešanjski dnevnik 18-25.5.2020. godine

Mjere uvedene radi zaštite od Korona virusa popuštaju. Međutim, nama u Tešnju, desio se najveći broj zaraženih u jednom danu do sada. Nema više karantina za naše građane koji dolaze iz inostranstva, mnoge uslužne firme su počele da rade pod propisanim uslovima zaštite.

BiH društvo tresu afere, jedna za drugom. Jedna od njih je davanje viza (pretpostavka za novac) građanima Iraka i Pakistana koji su je koristili na migrantskim putevima.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u jednoj žučnoj raspravi na Parlamentu RS-a kazao da zna sve što radi opozicija jer ih prate (prisluškuju). Sutra je porekao kazavši da je to bio “perfomans”. Činjenica da su institucije u BiH u rukama vodećih stranaka i da svi sve prisluškuju za svoje političke potrebe, a manje za potrebe države.

U periodu od 18.05.2020 do 22.05.2020. na evidenciju nezaposlenih osoba Biroa Tešanj prijavilo se 30 osoba od čega je 24 iz radnog odnosa. Dok sam razgovarao sa novim direktorom Pobjede zapazio sam na radnoj tabli na zidu planove i realizaciju prodaje za prva četiri mjeseca. Zajedno gledano januar i februar su bili u okviru planiranih vrijednosti dok je realizacija za mart i april manja za više od 20%.

Prilikom posjete načelnika mr. Suada Huskića i predjedavajućeg OV-a Senada Subašića firmi SM3, direktor Claudio Angeloni je kazao ta tokom krize uzrokovane pandemijom , iako su imali jedan potvrđen slučaj zaraze, nije bilo otpuštanja radnika i firma radi u punom kapacitetu.

Nakon otkrivanja oboljelih u Koža comercu obustavljena je proizvodnja, a preosatali radnici su u izolaciji

Dobivanjem slobode kretanja obišao sam grad i općinu, zapazio garadnju industrijskih i stambenih objekata. Neke od njih sam zabilježio u ovom Dnevniku.

Konačno su pala prave majske, rodne kiše. Zemlja je bila potpuna suha tako da će dobro doći svim zasadima. Ove godine neće biti tako velikog roda voća koji se mogao očekivati po beharu. Puno toga je uništio mraz u vrijeme i neposredno nakon cvjetanja.

Ramazanski bajram

Ramazan i Bajram provedeni su u uslovima koje je diktirala pandemija Korona virusa. Za 15. i 27. noć ramazana, kada tešanjske ulice zaposjednu štandovi različitih roba i građani svih uzrasta, ove godine nikakve živosti, kao i svaka druga noć od kako su uvedene mjere zaštite. Na početku su mjere zaštite ograničavale sve dnevne i ramazanske namaze. Kasnije su ublažene, ali su te preostale mjere sprečavale da se okuplja veći broj vjernika. Tako je bilo i u rijeme Bajrama. Nedjeljno bajramsko jutro je bilo kišovito, a pojavom većeg broja zaraženih na bajram – namazu nije bilo onoliko vjernika koliko ih bude u normalnim okolnostima kada se klanja i u haremima džamija.

Centralno obilježavanje u BiH bilo je Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje hudbu držao reis dr. Husein ef. Kavazović

Nije bilo one živosti na ulicama poslije bajram namaza,a smanjene su posjete familiji, prijateljima.

Sva događanja tokom ramazana i Ramazanskog bajrama ove govine diktirala je epidemija Korona virusa.


Sa jednog od namaza tokom ramazana u Ferhad-begovoj džamiji.

Korona virus

18.5.

U svijetu Korona virusom zaraženo 4,7 miliona osoba, preminulo 314.000, a oporavilo se 1,8 miliona. Najviše zaraženih je i dalje u SAD više od 1.511.000 i 90.000 preminulih. Rusija je sa 281.752 zaražene osobe pretekla Španiju i sada je na drugom mjestu po broju zaraženih. Više od polovine zaraženih žive u Moskvi. Osim u Rusiji veliko povećanje broja zaraženih je u Brazilu gdje je više od 15.000 osoba preminulo, a samo za 24 sata zaraženo je 14.918 osoba.

U Srbiji je jučer zabilježeno 114 novozaraženih, ukupno 10.610, preminule su dvije osobe ukupno 230. U Hrvatskoj su zabilježena samo dva slučaja zaraze, ukupno 2.226, preminula jedna osoba ukupno 95 osoba.

U BiH su otkrivena 22 slučaja zaraze, ukupno 2.286, preminule dvije osobe ukupno 131.

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 215 osoba, a period samoizolacije su završile 22 osobe. Novih u samoizolaciji je 30. Jučer je na analizu poslano 12 sumnjivih uzoraka, a rezultati će biti dostavljeni naknadno. Od početka pandemije Korona virus iz Tešnja na analizu su ukupno poslana 452 uzorka, a pozitivnih nalaza je evidentirano 9. Trenutno sa područja općine Tešanj je 5 osoba oboljelih od Korona virusa i svi su na liječenju u KB Zenica. Od početka pandemije 3 pacijenta sa područja naše općine su oporavljena od Korona virusa.

19.5.

Evropske zemlje nastavile sa ublažavanjem mjera uvedenih zbog pandemija Korona virusa. U Njemačkoj, Poljskoj i Dnaskoj počeli raditi kafići, restorani, hoteli, saloni za uljepšavanje, a sa radom kreću i viši razredi osnovnih škola. Grčka ponovo otvorila Akropolj. U Vatikanu otvorene crkve. Papa Franjo je juče objavio ponovno otvaranje bazilike Svetog Petra.

U Belgiji je u aprilu bilo 14.790 preminulih, najviše od aprila 1941. godine, znatno više od preosjeka za april od 9.000 osoba.

U Srbiji je došlo do lokalnog širenja virusa, a u Vranju gdje se pojavilo žarište. Zaraženih je ukupno 10.699, a preminulih 231 osoba.

U BiH su otkriveno 14 novozaraženih, ukupno 2.288, nije bilo preminulih.

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 245 osoba, a period samoizolacije je završio za 4 osobe. Novih u samoizolaciji je 34. U protekla dva dana na analizu je poslano 38 sumnjivih uzoraka, i svi su negativni.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor higijensko epidemioloških mjera u vrtićima. U svim vrtićima osoblje je upoznato sa Preporukama datim od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Vrtići su zaključani i kontrolisan je ulaz stranih lica. Dezbarijera za obuću postavljena, dezinfekcija ruku obavezna. Rad u grupama do 10 djece na jednu odgajateljicu. Higijena na visokom nivou, vršeno krečenje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prije puštanja u rad. Uposlenici nose zaštitnu opremu.

20.5.

Umjesto brojeva o zaraženim sve više informacija iz svijeta dolazi o stanju u privredi, posebno u turizmu i auto industriji. Registracija novih automobila u EU pala je za 76,3% u aprilu u donosu na isti mjesec prošle godine. U Njemačkoj je prodaja pala za 61,1%, Francuskoj za 88,8%, a u Velikoj Britaniji za 97,3%.

Zvaničan broj preminulih u Velikoj Britaniji je 43.000 osoba što znači da je ova zenlja najpogođenija virusom u Europi. Tokom Bajrama u Turskoj će biti na snazi policijski sat. U Italiji su neke regije bez zaraženih.

U BiH je jučer otkriveno 15 novozaraženih, ukupno 2.321, dva preminula, ukupno 134. Oporavljenih 1.522.

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 249 osoba, a period samoizolacije je završio za 9 osoba. Novih u samoizolaciji je 13. Jučer je na analizu poslan 21 sumnjiv uzorak i svi su negativni.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor Zelene pijace u Tešnju, uredno se nose maske i poštuje distanca. Nije zabilježena veća gužva niti zadržavanje kupaca. Izvršen je nadzor i u stomatološkim ordinacijama, oprema stomatologa, upitnici i propisana dokumentacija je usklađena po Preporuci. Pratnja pacijenta uredno nosi zaštitnu opremu. Usluge se vrše po terminima, tako da u čekaonici nema gužve.

21.5.

Nakon ublažavanja mjera zaštite od Korona virusa mnoge vlade u svijetu su bile prinuđene ponovo uvoditi restrikcije. U Francuskoj je ponovo zatvoreno 70% škola zbog porasta zaraženih. U Kini su u nekoliko gradova i regija mijenjane odluke. U Njemačkoj su u tri okruga mjenjane mjere. U Iranu je ponovo zatvorena jedna oblast. Brazil je jučer imao najgori dan od početka pandemije. Broj zaraženih je 17.408, ukupno 270.000, preminulih 1.179 ukupno 18.000. Broj zaraženih u Rusiji je premašio 300.000, preminulo 135, ukupno 2.972.

U BiH ukinuta samoizolacija za državljane BiH prilikom ulaska u domovinu. Juče je otkriveno 17 novozaraženih, ukupno 2.338, dvije osobe su preminule ukupno 136

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 259 osoba, a period samoizolacije je završio za 13 osoba. Novih u samoizolaciji je 23. Jučer je na analizu poslano 19 sumnjivih uzoraka, od kojih je 1 pozitivan i radi se o ženskoj osobi sa područja općine Tešanj. Od početka pandemije Korona virusa iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 516 uzoraka, a pozitivnih nalaza je evidentirano 10. Trenutno sa područja općine Tešanj je 6 osoba oboljelih od Korona virusa, a 5 pacijenata se nalazi na liječenju u KB Zenica. Od početka pandemije 3 pacijenta sa područja naše općine su oporavljena od Korona virusa.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor pijace u Jelahu, ulazak u pijacu sa vozilima obezbjeđeno sa još jednom rampom, dozvoljen ulazak samo registrovanim trgovcima. Vršena je kontrola provođenja higijensko epidemioloških mjera u stomatološkim ordinacijama, te je uočeno da se mjere poštuju.

22.5.

Broj zaraženih u svijetu nadmašio je 5 miliona ljudi. Najviše ih je u SAD, 1.551.000. Preminulih je 328.000. U BiH jučer je otkriveno 15 novozaraženih, ukupno 2.352, Preminule su tri osobe ukupno 139, a oporavljeno 1.557.

Na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 11 osoba po rješenju Općinskog sanitarnog inspektora, a pod zdravstvenim nadzorom je 8 osoba. Jučer je na analizu poslano 18 sumnjivih uzoraka i svi su negativni.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor u objektima kojima je dozvoljen rad uz Preporuke (frizerski saloni, stomatološke ordinacije, ugostiteljski objekti). Frizerski saloni i stomatološke ordinacije terminiraju usluge te je smanjen rizik. Kod ugostiteljskih objekata s obzirom da se radi o početku rada uz veliki niz Preporuka usklađivanje sa propisanim je toku. Zbog naglog odobravanja rada većeg broja objekata, primjećeno je kršenje Preporuka u pojedinim objektima.

23.5.

Većina zemalja EU počela sa ukidanjem ograničenja na granicama. BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija najavile otvaranje granica 1.6. Pri tome će putnici morati poštovati određena pravila. Grčka objavila da turisti iz zemalja zahvaćenim Korona virusom neće moći još uvijek u ovu zemlju. Turisti koji dolaze u Hrvatsku moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, a ako posjeduju nekretninu ili plovilo trebaju potkrijepiti dokumentacijom.. Turizam je jedna od važnih privrednih grana, tako da sve zemlje koje imaju interesa nastoje da otvaraju puteve dolaska turista jer su mnogi aranžamni otkazani.

Jutros je nažalost potvrđeno da u Tešnju ima novih 7 pozitivnih osoba na Coronavirus. Šest osoba je iz firme Koža comerc, a jedna pripada drugom klasteru. To je sada ukupno 13 osoba iz Tešnja trenutno potvrđeno pozitivnih na Korona virus. Dobro je da je riječ o osobama koje trenutno nemaju vrlo teške zdravstvene simptome. Tako je Tešanj izbio u prvi plan nakon Maglaja u danu kada u Kantonu Sarajevo nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze, Opuštanja ne bi trebalo biti i potrebno je lokalno se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Danas će potvrđeni slučajevi biti prevezeni u Zenicu, a najbliži identifikovani kontakti će danas dobiti rješenja o samoizolaciji (cca 100 osoba). To su članovi porodice/ukućani, radne kolege i sl. U narednim danima vršit će se veći broj testiranja i izvjesno je da će biti potvrđeno još pozitivnih.

Zatvoren je jedan proizvodni subjekt sa cca 80 radnika i biće pojačan inspekcijski nadzor (sanitarni i epidemiološki) nad ostalim poslovnim i proizvodnim subjektima.
Zaražene osobe su iz 6 mjesnih zajednica sa prostora općine Tešanj i samim time potreban dodatni oprez.

24.5.

U svijetu je zaraženo 5.4 milona ljudi, a preminulo 344.000. Oporavljeno 2,2 miliona ljudi. Jučer je u SAD preminulo 1.127 osoba, a Brazil je po broju zaraženih prešao na drugo mjesto.

Današnji dan je prošao u znaku Bajrama.

U BiH se situacija stabilizuje. Otkrivena su samo dva novozaražena iz Tešnja, a u RS 8 osoba pri čemu po prvi put nakon 30 dana u nije bilo ni jednog slučaja zaraze u Banja Luci.

RU su zabilježena ukupno 1359 slučajeva zaraze, 102 preminula, a u FBiH 1022 zaražena i 38 preminulih.

Elvedin Ćosatović Eli imenovan za generalnog direktora Pobjeda d.d.

Od ponedeljka 11.5. 2020. godine dužnost generalnog direktora Pobjede obavlja Elvedin Ćosatović Eli. Na ovoj funkciji zamjenio je Almina Suljića čije će dalje radno angažovanje biti van Pobjede.

Elvedin Ćosatović Eli rođen je 24.4.1974. godine u Doboju od oca Sakiba (koji je takođe bio dugogodišnji radnik Pobjede) i majke Emine, djevojački Tahrić.

Osnovnu školu Nikola Matković Kolja završio je u Tešanjci, a srednju Matematičko-fizičko-računarsku školu u Doboju, sa zvanjem matematički tehničar..

Mašinski fakultet je upisao 1992. godine, a zbog ratnih dešavanja završio 1999. godine kao stipendista Pobjede. U Pobjedi je radio na poslovima: tehnologa, samostalnog tehnologa, glavnog tehnologa pumpi za vodu, rukovodioca tehnološke pripreme, rukovodioca razvoja proizvoda i procesa i unazad 6 mjeseci direktora marketinga (prodaja, nabava, razvoj).

Upisao je Postiplomski studij na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i preostala mu je izrada i odbrana magistarskog rada. Oženjen je, ima sina i kćerku.

Posjeta firmi Junior-Eko Termik d.o.o.

Livnica obojenih metala, metalo-prerada Junior Eko-Termik d.o.o. skraćeni naziv

“JET” d.o.o.nalazi se na putu Tešanj-Jelah sa lijeve strane prije skretanja za Industrijsku zonu “Glinište”.

Proizvodni program firme Junior Eko-Termik d.o.o. sastoji se od: izrade istegnutih metala, izrade svih vrsta rešetkastih gazišta, kokilnog livenja obojenih metala, izrade okova za tavanske ljestve, okova za molerske ljestve, izrade okova za drvenu ambalažu za naoruzanje, (tz,vojni sanduk), izrade metalnih konstrukcija, ograde, metalne galanterije (nosača greda, cupante, jordale, poklopce šahtova, razni građevinski okovi).

Firma je osnovana 2001. godine, a osnivač i vlasnik je Sanela Beširević. Odlivci plinskog regulatora od aluminija ujedno je i prvi proizvod preduzeća, a krajnji kupac za taj proizvod bilo je američko tržište. U samom startu proizvodnje radilo se za inostrano trzište. Danas također radi dio livnice, ali odlivci su za drugu namjenu. U početku firma ima zaposlena tri radnika, te se broj vremenom povećavao. Zahtjevom tržišta proizvodni program se širio, usavršavao se poces proizvodnje edukacijom osoblja obezbjeđuje se tehnički jako preduzeće.

Sakib Beširevic, Sanelin muž, velika tehnička podrška preduzeću, osnivač prvog privatnog preduzeca BSB Company 1989 godine, bio i ostao zvijezda vodilja, kroz posao i život, iznenada je preminuo 2006 godine, te Sanela ostaje s dvoje maloljetne djece od pet i tri godine i sa relativno mladom firmom koja je u usponu.

Međutim niti jednog trenutka nije imala dilemu da li ugasiti firmu.

Kaže da su joj u tim trenucima veliku podršku dali roditelji Halida i Abdulah Alić i tim ljudi koji je bio uz rame direktorici: Rukija Faić, Fatima Hadžalić, Muharem Ahmić, Nedžad Džinalić i Mehmedalija Meškić, njen brat Nedžad.

Intezivniji razvoj firma ostvaruje od 2012 godine, na bh tržištu i zemljama regiona. Učlanjenje u tešanjsku razvojnu agenciju (TRA) samostalno učestvije na prvom Međunarodnom sajmu
privrede koji je održan u Kraševu, kao i sajam gospodarstva u Mostaru te sajam privrede u Zenici. Značajne rezultate ostvaruje od 2016 do 2019. godine kada zapošljava 22 do25 radnika, zahvaljujući izvoznim poslovima i ugovorima za evropsko trzište.

Junior Eko-Termik je i ove godine potpisao ugovor za izvoz u Austriju, ali je u martu zbog Korona virusa, realizacija odložena do daljnjeg. Tako je proizvodnja u aprilu ove godine pala na 50% u odnosu na prošlogodišnju, ali u potpunosti je realizovana na domaćem tržištu. Dok je u januaru bila potreba za još pet radnika u aprilu je prestala potreba za pet radnika, čak i višak u postojećoj radnoj strukturi, sa upitnim ostankom na radnim pozicijama.

Sanela Beširević

Vjerujem da će se prozvodnja ubrzo vratiti dobrim rezultatima i punim kapacitetima- kaže direktorica Beširević.

Od 2007. Odine Junior Eko-Termik ostvaruje zahtjeve standarada upravljanja kvalitetom ISO 9001 kada je prvi put certificirana. Članica je udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj. U 2018. godini firma dobiva Certifikat bonitetne izvrsnosti koji se dodjeljuje za natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednog subjekta. Junior Eko Termik d.o.o. se tako našla među 100 firmi u BiH.

Sanela Beširević, djevojačko Alić, je rođena 30.06.1973.godine u Konjicu gdje je ujedno završila osnovno i srednje obrazovanje (Srednju ekonomsku školu). Stekla je zvanje diplomiranog ekonomiste na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Biznisom se počela baviti nakon srednje škole. Otvorila je 1993. godine trgovinu (štand) uglavnom prehrane, da bi kasnije otvorila dvije prodavnice tekstilnih proizvoda i ašćinicu. Bilo je to teško vrijeme i trebalo je obezbjediti egzistenciju za porodicu. I u tom biznisu imala je veliku podršku roditelja.

Ukida trgovačke radnje i počinje se baviti proizvodnjom zaštitne opreme (HTZ). Kasnije se udala za Sakiba Beširevića Bucu iz Jelaha i preselila u Tešanj, gdje osniva biznis i firmu Junior Eko-Termik d.o.o.

Od 2012. godine učešće u vlasništvu firme imaju i sinovi Mahmut i Kenan. Mahmut je student, a Kenan pohađa srednju školu.

Član je Odbora za metalnu i elektro industriju i član Etičkog suda Privredne komore BiH.

Sanela zaslužuje svaki respekt, da je kao samohrana majka uspjela podizati dvoje djece i uspješno voditi biznis. Još jedno moje zapažanje je da ima želju da stiče nova znanja vezana za biznis. Jedna od rijetkih glavnih menadžera firmi koja je redovno pratila radionice i predavanja u organizaci TRA, Targeta i drugih institucija.

Na kraju razgovora Sanela je posebno naglasila da je na tom svom putu u Tešnju imala punu podršku Tešnjaka, posebno onih koji su obnašali najviše funkcije.

Nove proizvodne hale u industrijskoj zoni Glinište

Sanjin commerc d.o.o.

U industrijskoj zoni Glinište zapazio sam dva objekta u izgradnji. Jedan je sa desne strane saobračajnice Tešanj Jelah prije skretanja za Industrijsku zonu, a drugi na glavnoj saobraćajnici do objekata Hrvić gradnje.

Ovaj drugi objekat je hala od 500 m2 kvadratni čiji investitor je firma Sanjin commerc d.o.o. Firma je osnovana 2015.godine, a osnivači su braća Hrnjić, Elvir i Ediz.

Proizvodni program firme je reparacija i proizvodnja EU paleta i ogrevno drvo. U novoj hali će proizvodni dio reparacije i proizvodnje specijalnih paleta. Planirana je i izgradnja sušare uz proizvodni objekat. Sanjin comerc ima dobru saradnju sa firmama, među kojima su Mannn und Hummel, Dukat, AS. Vrše otkup, reparaciju i plasman EU paleta. Palete izvoze i u Austriju.

EM-Glass d.o.o.

Sa desne strane kod ulaska u Glinište (do Euro Skela) u fazi izgradnje je novi objekat. Investiror je firma EM-Glass d.o.o. koja se trenutno nalazi u iznajmljenom prestoru iznad firme Junior-Eko Termik.

Osnivač firme je Edin Halep, a direktor Almir Katardžić. Firma se bavi izradom i ugradnjom svih vrsta stakla: izo staklo, staklo za stolove, staklo za kuhinje, staklo za ogledala, retrovizere, ravne šajbe, stopsoli, parsoli, ornamenti, lamistali, blindirana stakla, kaljena stakla. Kod obrade stakla koriste se tehnologije: rezanja, bušenja, pjeskarenja i brušenja.

Almir Katardžić

Nova hala je površine preko 700 m2, planirana je nabavka novih mašina kako bi se prostorno i tehnološki obezbjedili uslovi za sve vrste obrade stakla.

Direktor Almir Katardžić je sin Saliha i Nure. Stekao je zanimanje metalostrugara u Srednjoškolskom centru. Međuti nije se bavio tim poslom nego je uz oca Saliha tašnara, naučio kožarski zanat. Radio je u Tvornici čarapa 3M d.o.o., Modeni d.o.o., a od 2017 godine radi u Em-Glass d.o.o.

Dvije nove knjige Amira Brke

Nakon poeme San o gradu, koja je objavljena krajem februara i čijom je promocijom trebala započeti manifestacija Tešanjsko proljeće, upravo su objavljene još dvije nove pjesničke knjige Amira Brke – poema o Musi Ćazimu Ćatiću Sa pjesnikova odra i zbirka Dijalektika tmine. Uz nekoliko knjiga izabranih pjesama, Amiru su ovo 15-ta i 16-ta samostalna pjesnička knjiga.

U pogovoru knjizi Sa pjesnikova odra, dr. Enver Kazaz napisao je i ovo: “Ne postoji na južnoslavenskom govornom području ni približno sličan primjer empatije i saosjećanja između dva pjesnika – starog, mrtvog, i živog u zenitu stvaranja – niti takvog preslojavanja tradicije kakvo je u ovoj poemi ostvario Amir Brka. Bez obzira na mnoge primjere dijaloga između pjesnika, njihovih poetskih opusa i poetika, dijalog između Brke i Ćatića jedinstven je u svim južnoslavenskim literarnim praksama, a ova poema ulazi u red najviših dometa eliotovskog rada u tradiciji, gdje pjesnička savremenost preobražava tradiciju, otvarajući se za nove kanonske vrijednosti budućnosti.”

A na zadnjoj korici Dijalektike tmine nalazi se sljedeći odlomak iz pogovora dr. Anise Avdagić: “Brkina pjesnička logika može se svesti i na formulu – pjesnički jezik vs. ideologije zla. Postoji li, pri svemu tome, u Brkinoj metodi i krajnja ‘sinteza’ u kojoj se opreke dijalektički prevladavaju? Neko ‘afirmativno’ razrješenje, ‘pomirenje’ suprotnosti, kompromis koji svijet iznova okuplja u hegelijansku viziju cjelovitosti, i iznova pokreće, do konca? Neki odgovor položen na veliki filozofski sistem? U zbirci Dijalektika tmine spominju se i Heidegger i Nietzsche, a naslovna sintagma već i sama priziva povelik red filozofskih imena, od Platona i Aristotela, do Hegela i Marxa, pa dalje. Međutim, Brka se doima kao pjesnik koji prihvata svoju marginalnu poziciju, marginalnu na simboličkoj mapi velikih, hegemonih kultura i njihovih filozofskih škola. On se ni ne nastoji prikloniti samo jednom odabranom znanju i transponirati ga u svoj pjesnički jezik, nego se upravo izlaže mnoštvenosti filozofskih glasova koji su u talasima, sa distance, pa i posredovano pristizali i u našu kulturu i tu se naturalizirali. Stoga, iz te mnoštvenosti, a onda i potencijalne kakofonije, Brka artikulira hibridni autorski glas, usput, čini se, provjeravajući može li se u tmini konvencionalnim znakovima uopće govoriti, i s kojim znanjem.”

Stare fotografije

Jedan dio osnivača krojačke radionice Mladost sa direktorom Napretka Hamzalijom Škapurevićem 1982. godine (9.3. Dan Napretka”)

S lijeva: Mehmed Bedak, Muhamed Hotić, Hamzalija Škapurević, Aljo Smailbegović i Halid Smailbegović

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *