Tešanjski dnevnik 7-14.9.2020. godine

Osnovne i srednje škole počele sa radom u Ze-do kasntonu. Uveden je sistem kombinovane nastave, gdje učenici prate nastavu u učionicama i online. Pitao sam direktora OŠ Rešad Kadić šta to praktično znači kod njega u školi. Kazao mi je :

-Do V razreda osnovci pohađaju jedan dan u školi, a sljedeći online od kuće. Zavisno od prostora i broja učenika u jednom razredu vrši se razdvajanje u grupe kako bi se obezbjedilo ispunjenje epidemioloških zahtjeva. Od V razreda nastava se odviija na isti način samo što se grupe mijenjaju sedmično. Tako je i u srednjim školama. Pitao sam direktorice Gimnazije i MSŠ kakav je utisak i kako ide realizacija nastave u ovakvim uslovima, obje su mi kazale da se osjeća strah i nervoza i kod učenika i roditelja, ali i kod nastavnika.

Obilježen je 9. septembar Dan pobjede nad fašizmom.

Sahranjene žrtve saobraćajne nesreće u kojoj je poginilo troje Tešnjaka, braćni par Bećirević, Fahrudin i Dževdeta i Almir Dolamić. U danu obavljenih dženaza održan je Festival patriotskih pjesama koji je izazvao negativne reakcije pojedinaca, ali i vodećih stranaka SDA i SDP koje su se oglasile saopćenjima.

Sunčano i toplo vrijeme tokom cijele sedmice.

Korona virus

Ove sedmice u BiH su dnevno otkrivane 99-304 novozaražene osobe, a preminulo ih je 4 do 9.

U Tešnju broj novozaraženih se kretao od 1-8.

Püjavio se i prvi slučaj reinfekcije virusom na UKC Tuzla koji se prati. Umiru i mlađi. Tako je preminuo i 31-godišnji nivinar iz Hecegovine.

7.9.

U BiH otkrivene 122 novozaražene osobe (FBiH 84, RS 38), preminule su 4 osobe. Manji broj novozaraženih u odnosu na proteklu sedmicu je rezultat manjeg broja testiranja (FBiH 831, RS 210).

8.9.

U BiH otkriven 99 novozaraženih, poslije dužeg vremena prvi put ispod 100. Preminulo je 9 osoba (FBiH 7, RS 2.)

U Tešnju otkrivena 1 novozaražena osoba.

9.9.

U BiH otkrivene 304 novozaražene osobe (FBiH 227, RS 72, DB 5), premilo 5 osoba (FBiH 4, RS 1).

U Tešnju otkriveno 8 novozaraženih osoba.

10.9.

U BiH otkrivene 294 novozaražene osobe, a 6 ih je preminulo.

U Tešnju otkrivene 4 novozaražene osobe.

11.9.

U svijetu Korona virusom zaraženo 28.029.608 ljudi, a preminulo 908.050 osoba.

U BiH jučer otkriveno 286 novozaraženih (FBiH 212, RS 73, DB 1), preminulo 5 osoba, svi iz FBiH.

U Tešnju otkrivene 4 novozaražene osobe.

12.9.

U BiH otkriveno 290 novozaraženih (FBiH 194), preminulo 6 osoba (FBiH 3)

13.9.

U BiH otkrivena 304 novozaražene osobe (FBiH 246, RS 58), a preminule su 4 osobe (FBiH 1, RS 3).

Udžbenici za 500 prvačića

Povodom početka školske godine, Općina Tešanj je obezbijedila knjige i školski pribor za 500 novih učenika, koje su danas u školama djeci uručili predstavnici Općine Tešanj.

U posljednih nekoliko godina na početku nastave dijelili smo poklon pribor, a od prošle godine, u budžet Općine smo uvrstili sredstva i svim učenicima koji će krenuti u prvi razred obezbijedili komplet udžbenika sa priborom i školskim sveskama. Ove godine školsku godinu očekujemo u posebnim okolnostima, s posebnim režimom rada. Bez obzira na epidemiološke mjere, želimo pokazati ovoj djeci i njihovim roditeljima da Općina Tešanj misli na njih, na rad i školovanje, i da će to činiti i u budućnosti, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

(Preneseno sa općinske stranice)

Obilježen 9. septembar Dan oslobeđanja od fašizma

Dan kada je Narodno oslobodilačka vojska u Drugom svjetskom ratu konačno oslobodila Tešanj, naša općina obilježava kao Dan oslobođenja od fašizma. Inače 9. septembra je u Tešnju otvoren najveći broj novih pogona, položeno kamena temeljeca posljednjih 76 godina. Tako je bilo i ove godine. Dan oslobođenja od fašizma obilježen je nizom događaja u okviru Općinskog programa obilježavanja.

Otvoreni restaurirani kazamati i redizajnirana numizmatička postavka na Gradini

Gradina je restauracijom dobila jedan novi dio na platou koji će obogatiti turistički ponudu. Restaurirana su dva dijela kazamata, a u njima je postavljena redizajnirana numizmatička zbirka, kao stalna postavka, koja je prvi put bila postavljena u Krnja kuli. Restaurani prostor je odličan ambijent za zbirku. Mene je iznenadio prostor kako lijepo izgleda.

Na otvorenju je govorila direktorica mr. Mensura Mujkanović i načelnik mr. Suad Huskić koji je zvanično otvorio restaurirane kazamate i redizajniranu izložbu.


Mr. Suad Huskić i mr Mensura Mujkanović

Načelnik je iznio podatak da je u posljednjih 15 godina u restauraciju Gradine uloženo oko 1,5 miliona KM. Radove je izvela specijalizirana firma za ove poslove Elez d.o.o., koja je od rata do danas vršila sve radove na Gradini i prilazu. Otvaranju je prisutvovao osnivač firme i njen vlasnik Šefko Elez.

Promoviran roman Ništa lakše od umiranja Elvedina Nezirovića

U organizaciji JU Opća biblioteka na krovu zgrade ove ustanove održana je promocija knjige Ništa lakše od umiranja. Moderiranje promocije obavila je direktorica dr. Almina Alagić kroz pitanja i razgovor sa autorm knjige. Izdavač je Laguna Beograd.

Sadržaj romana inspirisan je stvarnim događajima i ličnostim tokom proteklog rata. Glavne ličnosti romana su švedski plačenik i ratni zločinac u vojsci HVO-a Džoni Aker, mladi novinar Miko, švedski ambasador i pastor.

Džoni Aker je kao tinejdžer zainteresovao se za knjige s ratnom tematikom i prvi put se susreo s nacističkom ideologijom, koju će kasnije u potpunosti prihvatiti i slijediti, uprkos svom afričkom poreklu i boji kože. Njegova opsesija odvešće ga krajem 1992. u Hercegovinu, gde će se priključiti jedinici HVO. Tu započinje njegova ratna priča, koja će dovesti do desetina mučenih i ubijenih mahom bošnjačkih, ali i srpskih civila. Nakon presude Višeg suda u Mostaru, 1995. godine, na trinaest godina zatvora, Džoni Aker je ubrzo izručen Švedskoj, gde je oslobođen zbog nedostatka dokaza.
Četiri godine kasnije, kada su dvojica policajaca iz Mjelbija, u Švedskoj, obavešteni da se u gradu udaljenom nekih stotinu kilometara dogodila pljačka, odlučili su da krenu u potjeru, i ne sluteći da je jedan od begunaca Aker koji će ih ubiti.

Mladi novinar kao pripadnik Armije BiH imao je priliku da likvidira Akera, nije to učinio, a onda se pojavljuju dileme, da li je mogao spasiti živote dvojice policajaca u Švedskoj.

Elvedin Nezirović i dr. Almina Alagić

Elvedin Nezirović je rođen 1976. godine u Mostaru, ali je zbog prerane očeve smrti prve godine svog života proveo u Crnićima kod Stoca. Završio je Pedagošku akademiju u Mostaru, Odsjek za Bosanski jezik i književnost, te Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za engleski jezik i književnost. Prvu zbirku poezije Bezdan objavio je 2002. godine. Objavio je sedam knjiga, niz tekstova u najeminetnijim književnim časopisima. Dobitnik je više književnih nagrada.

Pjesme su mu prevedene na engleskiitalijanski i turski jezik.

Direktor je Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra BiH.

Otvorenje izložbe i promocija knjnige Državni dječiji dom Tešanj (1945-1959)

U organizaciji JU Muzej održano je otvorenje izložbe i promocija knjnige Državni dječiji
dom Tešanj (1945-1959) autora Jasmina Mandžukića. Izdavač knjige je Muzej, Recenzenti knjige su Stela Dukić dipl. scr i mr. Suno Kovačević dipl soc. radnik koji je bio i promtor knjige. Jedan od promotora knjige je Franjo Besimer jedan od štičenika Doma. Promociji je prisutvovao i Dragljub Blagojević (eks Omer Sinanović), takođe jedan od štićenika doma. Moderirala je mr. Messura Mujkanović. Istovremeno je postavljen i optvorena izložba fotogarfija domaca, onjekta i dr, na panoima. Promocija knjige sa izložbom slika održana je na donjoj tabiji Gradine.

Autor Jasmin Mandžukić, inače viši kustos historičar u Muzeju, nakon jednogodišnjeg istraživanja obezbjedio je obimnu građu iz različitih izvora, kontaktirao sa preživjelim štičenicima i osobljem Doma i napisao knjigu koja predstavlja zanačajan dokument u prilog pisanoj historiji grada.

Promotor mr. Kovačević je radni vijek proveo u radu sa djecom kroz rad u Centru za socijalni
rad (gdje je bio i direktor), Centru za djecu i odrasle osobe sa posbnim potrebama u Zenici. Objavio je tri knjige.

Dobio sam knjigu prije promocije i pročitao je. Kada sam pročitao ovu knjigu i saslušao preživjele onda mi prvo na um padne uzrok nastanka nevinih žrtasva, a to je rat. I ako se promotor bavio više posljedicama i uticaju na djecu, mislim da je knjiga i antiratna i da bi je trebali pročitati svi oni koji danas često vole da zveckaju oružjem. I poslije ovog zadnjeg rata djeca su kategorija stanovništva koja je snosila velike posljedice. Koliko je djece ostalo bez roditelja? Kakva im je psolijeratna sudbina? Najbolje o tome svjedoće slučajevi djece iz sarajevskog predratnog sirotišta Ljubica Ivezić koja su iznještena u Italiju.

Posebno su na prisutne ostvila dojam svjedočenja dvojice preživjelih štičenika Doma.

Omer Sinanović se obreo u Domu, a da nije ništa o sebi znao osim da mu je ime Omer Sinanović. Omer je završio osnovno školovanje u Tešnju, a sa općinskom stipendijom završava Ekonomsku školu u Doboju. Radi u banci u Tešnju i Doboju i tada uz angažman novinara Dušana Paravca, koji je objavio tekst o Omeru, počinje potraga za identitetom. Otkriva das je on ustvari Dragoljub Blagojević koji je preživio masakra ustaške Francetičeve legije. Tako je Omer u JNA otišao kao Omer, a vratio se kao Dragoljub.

Franjo Besimer je dijete iz njemačkog porijekla iz Vojvodine. Bio je ka dijete sa porodicom zatočen u logor po0slije Drugog svjetskog rata. Nakon likvidacije roditelja išao je od sirotišta do sirotišta dok se nije skrasio u Domu u Tešnju. Dugo godina radio je kao šumar u Borja Teslić

Franjo Besimer (lijevo) i Dragoljub Blagojević eks Omer Sinanović

Održan Prvi festival patriotske pjesme i stvaralaštva

U organizaciji UG “I ja bih u Evropu” Tešanj održan je 1. festival patriotske pjesme i stvaralaštva. Učestvovali su vojni orkestri OG 7-JUG Tešanj,Teslić, Maglaj i Doboj, zatim Sajid Jusić kompozitor i solista, Meho Fazlić solista, Enver Hujdur kompozitor i solista, Damir Galijašević harmonika.Generalni pokrovitelj je općina Tešanj. Prijatelji festivala su Hifa oil
d.o.o., Madi d.o.o., Štamparija S,
Biznis centar Jelah-Tešanj. Medijski pokrovitelji RTV FBiH, Smart, Radio ZOS, Antena radio, tesanj. web.


Vojni orkestar OG 7-JUG sa solistom Mehom Fzlićem

Koncertu su prisutvovali ministar za boračka pitanja Ze Do kantona Fahrudin Čolaković i načelnik mr. Suad Huskić.

Koncert je održan u ulici 1. marta ispred Centralnog spomen obilježja.

Polaganje cvijeća na spomen obilježja povodom Dana oslobođenja od fašizma

Povodom Dana oslobođenja od fašizma delegacije Općine, boračkih organizacija, predstavnici Ze-do kantona i predstavnici političkih stranaka položili su cvijeće na spomen obilježja u Tešnju, Jelahu i Tešanjci. U Tešnju je cvijeće položeno na Centgralno spomen
obilježje, Partizansko groblje i spomenik narodnog heroja Huse Hodžića.

Na Centralno spomen obilježje cvijeće su položile delegacije:Općine Tešanj, Ze-do kantona sa premijerom Mirzom Ganićem, Boračka delegacija, Članovi Izviđačkog odreda Crni vrh, Asocijacija mladih SDA i delegacija SDP-a.

Prisutnima su se obratili premijer Ganić i načelnik mr. Suad Huskić

Delegacija Ze-do kantona polaže cvijeće na Centralno spomen obilježje

Postavljen kamen termeljac za izgradnju škole u Medakovu

Sadašnja zgrada osnovne škole u Medakovu, nakon godinu dana izgradnje, primila je u školskoj sezoni 1973/74 prve učenike. Radi se o montažnim objektima koji su vremnski i tehološki odavno tražili promjenu. Na zadovoljstvo oko 450 učenika i njihovih roditelja, ali i svih Tešnjaka počela je izradnja novog objekta i tim povodom je 9.septembra svečano položen kamen temeljac. Radovi na izgradnji su već započeli zemljanim radovima koje izvodi firma Inter d.o.o. Tako se nastavlja tradicija da se 9. septembra polažu kameni temeljci ili se otvaraju fabrički pogoni ili infrastrukturni objekti.

Polaganju kamena temeljca prisustvovala je visoka delegacija Ze-do kantona koju su sačinjavali:Mirza Ganić, premijer, prof. dr. Spahija Kozlić ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Bernadeta Galijašević, pomočnica Ministra obrazovanja i Arnel Kalušić, savjetnik Ministra obrazovanja. Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, Vedran Kaser zastupnik u Skupštini Ze-do, vijećnici, direktori ško0la i javnih ustanova i dr.

Roditeljima, djeci i prisutnim zvanicama obratio se premijer Ganić, ministar dr. Kozlić i Općinski Načelnik.

Za prvu fazu izgranje obezbjeđena su sredstva od 250.000 KM, a investirori su Vlada Ze-Do kantona i općina Tešanj.

Nakon izgradnje škole u Zenici i Visokom ovo je treća škola koja se počinje graditi u Ze-do kantonu, a prva u tešansjkoj općini poslije proteklog rata. Pored toga uložena su značajna sredstva za saniranje i utopljavanje škola kako bi se obezbjedili bolji uslovi rada u školama. Spomenute su i četiri sportske dvorane izgrađene na tešansjkoj općini.

U postavljanju kamena temeljca učestvovali su:Mirza Ganić, dr. Spahija Kozlić, mr. Suad Huskić, Fuad ef Omerbašić i direktor škole Almir Ljevaković

Zbog pandenije virusa djeca nisu imali veći nastup. Dvije djevojčice su izvele perfomans, a učenik Kenan Kadušić je pročitao pismo školi.

Premijer Ganić polaže kamen ztemeljac

Sadašnji objekat škole

Održana tribina pod nazivom Bosna i Hercegovina u aktuelnom počitičkom ključu regiona

Posljednji sadržaj općinskog programa obilježavanja 9. septembra Dana oslobođenja od fašizma bila je tribina pod nazivom Bosna i Hercegovina u aktuelnom počitičkom ključu regiona. Organizator tribine je Centar za kulturu i obrazovanje, a gost na tribini je bio prof dr. Sead Turčalo dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Na početku se prisutnima obratio mr. Suad Huskić upoznavši prisutne o saadržaju programa obilježavanja Dana oslobođenja od fašizma uz čestitke ovog važnog dana u historiji grada.

Amir Brka i prof dr. Sead Turčilo

Nenadu Lozančiću uručeni ključevi stambenog objekta

 

Ministar Čolaković, Nenad Lozančić Neno, mr. Suad Huskić

Općinski načelnik Suad Huskić i Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković predali su ključeve novoizgrađene stambene jedinice Nenadu Lozančiću, demobilisanom borcu Armije RBiH.

Nenad nije posjedovao vlastitu nekretninu, nego je živio u ruševnoj kući koja je u vlasništvu Općine Tešanj. Općina Tešanj i Ministarstvo za boračko-invalidsku zaštitu finansirali su gradnju stambenog objekta sa dvije stambene jedinice, vrijednosti cca 80.000 KM (projektovanje, gradnja, nadzor, priključci…).

Zadovoljni smo što smo Nenadu koji je živio u potpuno neuslovnim prostorijama, u objektu koji je pripadao Općini a bio u ruševnom stanju, dali priliku za bolje uslove življenja. Njemu smo vratili dostojanstvo i time vratili dostojanstvo pripadnicima Armije RBIH. Cijeli projekat je trajao skoro dvije godine, otkako smo počeli projektovanje, pripremu dozvola, usaglašavanje realizacije sa Ministarstvom, obezbjeđenje finansijskih sredstava, ugovaranje i evo same realizacije, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Objekat će biti u vlasništvu Općine Tešanj, a njime upravlja Centar za socijalni rad. Koristit će se za smještaj boračke populacije pod posebnim okolnostima.

(preneseno sa općinske stranice)

U isto vrijeme kada su Nenadu Lozančiću predati ključevi kuće održavala se promocija knjige Državni dječiji dom u Tešnju. Znajuči da ću tekst o tome naći na općinskoj stranici prisustvovao sam promociji knjige. Poslije uručivanja ključeva Nenadu, razgovarao sam sa Nenadom i Hikmetom Turalićem jednim od inicijatora izgradnje objekta i čovjeku koji je zadnjih dana svakodnevno pomagao Neni u najmeštanju kuće.

Neno, kako ga zovemo, kaže da mu je ispunjen životni san i da je prvi put u životu dočekao da živi u uslovima dostojnim čovjeka. Kaže da pomisli da je u hotelu, a ne u kući koja mu je data na korištenje. O tome gdje je Neno živio svjedoči snimak objekta.

Neno je zahvalan svima koji su mu obezbjedili ovakve uslove stanovanja od Načelnika, preko ministra Čolakovića do građana. Hikmet Turalić izrazio je veliku sreću i zadovoljstvo onim što je urađeno i nakon što mi je ispričao o toku aktivnosti, zamolio me je da napišem i ovo:

Velika zahvalnost načelniku mr. Suadu Huskiću, ministru Čolakoviću, zatim sugrađanima koji sua zadovoljstvom učestvovali svojim donacijama u namještaju i obezbjeđenju ostalih potrepština (Isko Jabandžić, Fatima Ahnetović, Ernad Turalić, Adil Mujičić, Berzad Vilašević, Amila Ruštić, Besima Bošnjak, Sabini Tahirović, Ahmetu i Damiru Eminagićui Hakiji Ahmetagić-uz izvinjenje ako sam nekog zaboravio.)

Pušten u rad novi kapacitet u Inžinjeringu d.o.o.

Firma Inžinjering d.o.o. sa svojih 100 radnika i 15.000 m2 proizvodnog prostora je postala značajan specijalizirani proizvođač nosivih greda za mostove i fabričke hale.

Devetog septembra pustila je u rad novu investicu vrijednosti oko 1 miliom €. Investicijom su obezbjeđeni kapaciteti za bušenje rupa za šibove, izrada armature za istu manjenu, a beton je već proizvod ove firme.

Impresivne su karakteristike mašina za bušenje. Prva bušilica Libherr LB 28 (320) može da buši rupe prečnika 2,3 metrana maksimalnu dubinu od 70 m i druga mašina Bauer BG 18 H može da buši rupe prečnika 1,5 m na dubini do 45 m.

Treća automatizovana mašina služi za izradu armature automatskim varenjem

Načelnik mr. Suad Huskić pustio je u rad automatsku mašinu za izradu armature varenjem

Održan 2. memorijalni turnir u malom fudbalu Fehro Ljevaković

Drugu godinu u Medakovu se održava 2. memorijalni turnir u malom fudbalu Fehro
Ljevaković posvećen na sjećanje na Fehru Ljevakovića, fudbalera i fudbalskog sudiju iz Trepča. Na ovogodišnjem turniru učestvovale su ekipe:NK Trepče, NK Usora, NK VIS Kosova NK Šije.

Nakon rezultata 1:1 u finalnoj utakmici u izvođenju penala bila je bolja ekipa NK Vis Kosova od ekipe NK Usore, pa joj je pripao pobjednički pehar.

Tešanjska razvojna agencija (TRA) pokrenula novi projekat Akadenija za žene

TRA je pokrenula novi projekat (početak je trebao biti u aprilu, ali je pomjeren zbog pandemije) pod nazivom Akademija za žene. Projekat će se realizirati kroz predavanje i radionice sa ciljem osposobljavanja radi uključivanja žena u poslove biznisa, javnog i političkog života.

Održana je i prva radionica u okviru projekta pod nazivom Žene liderice budućnosti. Program obuke sadržavao je:Uvid u koncept jednakopravnosti spolova, Strateško promišljanje i lična vizija, Liderske vještine, Komunikacijske i pregovaračke vještine, Značaj timskog rada u razvoju liderskih kmpetencija i Rezime i zatvaranje obuke.

Cilj ove radionice je promocija i razvoj liderskih vještina kod žena. Radionicu je vodila Indira Prljača konsultantica.

Podršku projketu je dala Fondacija Konrad Adenaur. Nakon što je direktor TRA dr. Ismar Alagić upoznao prisutne sa novim projektom govorio je i direktor Fondacije Konrad Adenauer Sven Petke. Između ostalog kazao je da se političari iz BiH ponose brojem kandidata žena na izborima, na što uh i zakon prisiljava, a poslije izbora ostaje kroman broj njih koje će učestvovati u vlast.Nije to samo problem u BiH, nego i u Njemačkoj, kazao je Petke.

S lijeva Indira Prljača, Svem Petke, prevodilac i dr. Ismar Aalgić

Stare fotografije

Građevinski odbor za izgradnju zgrade Osnovne škole 9. septembar u Medakovu 1973. godine, nakon otvorenja škole

Čuče s lijeva: Janko Janjić, Haso Šeljmo i Hasan Mehinović

Stoje: Hakija Ljevaković, Safet Kadušić, Alija Kadušić, Ašir Kotorić, Ibrahim Mularifović, Adem Muminović, Muhamed Kadušić i Abdulah Hodžić (iza Nezir Beganović)

(Fotografije Fahre Hakije Ljevakovića, pomoć u identifikaciia Hasan Mehinović )

Otvorenje škole u Medakovu 1973. godine

Čuče s lijeva:Salih Sarić, Safet Kadušić, Haso Šeljmo, Nezir Beganović i Hasan Mehinović

Stoje prvi red: Janko Janjić, Ašir Kotorić, Zekija Milarifović, Ibrahim Mularifović, Milenko Jukić, Hakija Ljevaković

Drugi red: Adem Hercegovac, Ašir Kotorić, NN, Adem Muminović, Jusuf Mešić, Alija Kadušić, Muhamed Kadušić i Edhem Ppobrić

(Fotografija Fahro Ljevaković, identifikacija Hasan Mehinović)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *