Tešanjski dnevnik 1.-8.3.2021. godine

Na brdu iznad Mostara pušten u rad vjetropark koji će proizvoditi godišnje 130 gigavata električne energije. Investitor je Elektroprivreda BiH, a vrijednost investivicije je 130 miliona KM. Vjetropark su pustili u rad članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Republika Srbija donirala FBiH 10.000 vakcina za vakcinisanje zdravstvenih radnika. To je prva vakcina koja dolazi u FBiH. Vakcine je predao, na aeorodromu u Sarajevu, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega je održan sastanak sa članovima Predsjedništva.

U prvoj utakmici nastavka fudbalskog prvenstva TOŠK odigrao izvanrednu utakmicu u gostima kod jesenjeg prvaka Posušja i pobjedio 2:0. Tako sei uključio se u borbu za prvo mjesto.

Vrijeme sunčano sa jutarnjim mrazevima. U subotu osvanule veoma slabe snježne padavine.

Korona virus

Navršila se godina dana (5. marta) od kako je registrovana prva osoba zaražena Korona virusom (Civid 19) u Banja Luci. Od tada zaraženo je ukupno je 135.000 osoba, preminulo je 5.156 osoba, a 117.000 se oporavilo. Aktivno je 11.000 slučajeva. U isto vrijeme u Srbiji je obolilo 474.807 osoba, a preminulo 4.508, u Hrvatskoj je oboljelo 245.462, a preminulo 5.570 osoba. .

1.3.

U BiH registrovano 448 novozaraženih osoba (FBiH 383, RS 64, DB 1), preminulo 8 osoba (FBiH 4, RS 4).

2.3.

U BiH registrovane 223 novozaražene osobe uz manji broj testiranja ( FBiH 189, RS 33, DB 1, a preminulo 20 osoba (FBiH 15, RS 5).

U Tešnju nije bilo novozaraženih osoba.

3.3.

U BiH registrovano 727 novozaraženih osoba (FBiH 473, RS 225, DB 29), preminulo 29 osoba (FBiH 21, RS 8).

U Tešnju egistrovano 10 novozaraženih osoba.

4.3.

U BiH regisrovane 894 novozaražene osobe (FBiH 567, RS 310, DB 17), preminulo 29 osoba (FBiH 22, RS 7).

U Tešnju registrovano 10 novozaraženih osoba.

5.3

U BiH registrovano 910 novozaraženih osoba (FBiH 577od čega u Sarajevskom kantonu 484 , RS 323, DB 10), preminulo 26 osoba (FBiH 19, RS 6, DB 1).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba.

6.3.

U BiH registrovana 621 novozaražena osoba (FBiH 423, RS 176, DB 22), preminulo 28 osoba (FBiH 20, RS 7, DB 1)

U Tešnju registrovano 13 novozaraženih osoba.

7.4.

U BiH registrovano 985 novozaraženih (FBiH 698,RS323, DB 24), preminulo 19 osoba (FBiH 14.5).

Obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH

    Prvi mart, dan kada se prije 29 godina 98% građana i građanki izašlih na referendum izjasnilo za “nezavisnu državu BiH svih naroda” što je blizu 65% ukupnog broja birača. Na zahtjev SDS-a većina građana i građanki srpske nacionalnosti nije izašla na izbore.

Ovaj dan, jedan od najznačjnih u historiji BiH obilježen je u Tešnju sa nekoliko manifestacija.

Otvorena izložba PL-Pokret otpora

Povodom 30 godina od formiranja Patriotske lige u organizaciji Opće biblioteke otvorena je izložba PL-Pokret otpora. U otvaranju izložbe učestvovali su:Irfan Ljevaković jedan od osnivača Patriotske lige u Tešnju, Ekrem Ljevaković učesnik od prvog dana djelovanja (autor knjige Patriotska liga Regije Doboj), Sead Hafizović, nosilac aktivnosti uključivanja mladih u otpor (MOS).

Autor izložbe je voditelj Zavičajne zbirke u Općoj biblioteci Esmir Bašić. Otvaranjem izložbe moderirala je direktorica dr. Armina Alagić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik mr. Suad Huskić koji se obratio prisutnim sa par riječi uz čestitke za praznik. Postavka izložbe sadrži orginalne dokumente iz perioda djelovanja Patriotske lige u Tešnju, tekstove u ratnim novinama i dr.

Irfan Ljevaković je govorio o počecima i prvoj aktivnosti kada su on i Osman Brka razgovarali sa Halidom Hafizovićem u Bobarama gdje je on stanovao, oko njegovog imenovanje za komandanta Patriotske lige u Tešnju. Zatim je govorio o konspirativnom djelovanju u mjesnim zajednicama u cilju evidentiranja vojno sposobnih sa njihovim vojnim specijalnostima u cilju pripreme za otpor na agresiju koja bila evidentna.

O svojim iskustvima govorio je i Ekrem Ljevaković, a Sead Hafizović o uključivanju u otpor mladih.

S lijeva: Dr. Almina Alagić, mr. Suad Huskić, Irfan Ljevaković, Sead Hafizović, Ekrem Ljevaković i Esmir Bašić

Otvaranju izložbe prisustvovali su, između ostalih, pomoćnica Načelnika Azra Muslija, glavni imam Fuad ef. Omerbašić i članovi porodice r. Halida Hafizovića.

Položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje

Kao i svake godine, od kako je izgrađeno, delegacije institucija, udruženja i političkih partija, položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje. Ove godine bilo je i više delegacija i više građana prisutnih na polaganju cvijeća nego prošlih godina. Među prisutnim su bili Načelnik, koji se obratio skupu uz čestitke za praznik, predsjednik OV-a, pomoćnici Načelnika, vijećnici, glavni imam i dr.

Cvijeće su položile delegacije:

Općine Tešanj, zastupnici u višim nivoima vlasti, Udruženje boračkih odranizacija, RVI i porodica poginulih boraca, Udruženje nosilaca najvećih ratni priznanja Zlatni ljiljan i Policijska značka, Odred izviđača Crni vrh, Delegacije SDP-a, Asocijacija mladih SDA, Društvo antifašista Josip Broz Tito, UG Kamp boraca, MZ Tešanj, Planinarsko društvo Zmajevac.

Delegacija MZ Tešanj polaže cvijeće

Održana tribina na temu Sigurnosne perspektive BiH

    U organizaciji Cko održana je tribina na temu Sigurnosne perspektive BiH. Gost na tribini je bio dr. Mirza Smajić profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tribini su prisustvovali načelnik mr. Suad Huskić koji se obratio prosutnim uz praznične čestitke.

S lijeva:Amir Brka, dr. Mirza Smaijić i mr. Suad Huskić

Tribini su prisustvovali i predsjednik OV-a Amir Kurtić, pomočnica Načelnika Azra Muslija, viječnici. Lijepo je bilo vidjeti veći broj mladih ljudi u odnosu na predhodne godine.

Sigurnosni izazovi koji stoje pred BiH su epidemija Korona virusa, Migrantska kriza i politička situacija koja vodi zemlju u stagnaciju. Dr. Smajić je posebno naglasio da se u sva tri slučaja pojavljuju strahovi, a na strahove se može odgovoriti znanjem, razmišljanjem i htjernjem svih građana BiH da se suprostave strahu. Po Smajiću znanje je moć, moramo misliti i na osnovu toga djelovati, apatijom nećemo ništa uraditi na promjeni stanja i susretanju sa izazovima.

Potpisani ugovori sa udruženjima građana

Općinski načelnik mr. Suad Huskić potpisao je ugovore ugovora sa udruzenjima građana za realizaciju projekata u ovoj godini. Po javnom pozivu prijavljeno je 67 udruženja građana sa ukupno 97 projekata. Ugovori ce biti potpisani sa 66 udruženja za 84 projekta ukupne vrijednosti 431.000 KM, od čega na sportska društva se odnosi 320.000 KM.

Za sportsko društvo Napredak iz Šija ugovor je potpisao Damir Sejdinović

Ovogodišnje potpisivanje je kasnilo u odnosu na predhodne zbog izborne godine i pomjeranja izbora što je prvi put prouzrokovalo privremeno finansiranje do donošenaj Budžeta u novom sazivu.

Načelnik je govorio i o ulaganjima u sportsku infrastrukturu u koju je prošle godine utrošeno oko 800.000 KM, a ulaganja će biti nastavljena i ove godine. Posebno značajna investicija je izgradnja sportske dvorane u Jelahu.

Ovim ugovovorima obezbjeđuje se i rad sportskih društava. U svom obraćanju Načelnik je kazao da je OV uobzirilo teškoće rada društava u uslovima pandemije zbog nedostatka gledalaca i sponzorskih ugovora pa su za ovu godinu planirana sredstva veća nego planirana i ostvarena prošle godine. Realizacija će zavisiti od prihoda koje sada teško ko može predvidjeti.

Za Dan civilne zaštite podijeljene zahvalnice

Prvi mart se obilježava kao Dan civilne zaštite u FBiH. Tim povodom na osnovu Odluke Štaba civilne zaštite podijeljene su zahvalnice pojedincima i kolektivima

Priznanja su dobili:

AS Holding d.o.o. Teršanj, Madi d.o.o. Tešanj, Star-S d.o.o. Tešanj, SNS Silver star d.o.o. Tešanj, Artisan d.o.o. Tešanj, Hifa oil d.o.o. Tešanj, Inox Ajanović d.o.o. Tešanj, Inter d.o.o. Tešanj, Abias d.o.o. Tešanj, Mann und Hummel BA Tešanj, Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Trešanj, Medžlis islamske zajednice Tešanj, JZU Opća bolnica Tešanj, JZU Dom zdravlja Tešanj, Policijska stanica Tešanj, Općina Tešanj, Služba za finansije, privredu, komunalne i inspekcijeske poslove-Sanitarna inspekcija, Violeta d.o.o. Grude, Prevent CEE D.O.O. Sarajevo, Doboj putevi d.d. Doboj Jug, Imaco
sistemtehnick d.o.o. Usora, Medimpex d.o.o. Sarajevo, Smail Saračević i Amel Saračević.

Zahvalnica je uručena i direktoru JZU Opća bolnica Hasanu Škilji

Prošle godine zbog epidemiološke situacije nije obilježen Dan civilne zaštite i nisu dijeljene zahvalnice. Ove godine bilo je dosta razloga za to prije svega zbog epidemiološke situacije i angažovanja više kolektiva i pojedinaca u borbi protiv pandemije.

U obračanju Načelnika, predsjenika OV-a Amira Kurtića izraženo je zadovoljstvo organizacijom i djelovanjem svih subjekata u suzbijanju pandemije. Za borbu protiv pandemije prikupljeno je 670.150 KM od čega je Općina i viši nivoi vlasti su obezjedili 291.564 KM, a preostala sredstva obezjedili su privrednici, indstitucije i pojedinci . Svi oni koji su donirali vrijenost sredstava ili novca prako 5.000 KM dobili su zahvalnice.

Formirano UG Kamp boraca Tešanj

Prilikom polaganja cvijeća na Centralno spomen obilježje cvijeće su položila lica u uniformi Armije RBiH, a najavljeni su kao Udruženje Kamp boraca. Nakon završetka protokola polaganja cvijeća među članovima delegacije prepoznao sam Hamzu Krkalića kapetana Armije BiH, poznatog tokom demonstracija za ostvarivanje prava demobilisanih branilaca. On mi je dao više informacija o ovom udruženju.

Hamza Krkalić

Svojevreno je grupa branilaca, veterana Armije RBiH organizovala kamp pred Vladom FBiH istrajavajući na svojim zahtjevima po pitanju nadoknada za demobilisane branioce, veterana. Vlada je formirala komisiju koja je utvrdila prijedlog na osnovu čega je donesen zakon kojim su priznata prava na nadoknadu od 5 KM po mjesecu učešća u Armiji BiH za određene kategorije demobilisanih boraca. Nakon toga učesnici okupljanja u Kampu boraca registrovali su uduženje branilaca veterana Armije RBiH na nivou FBiH pod istim imenom, a zatim i nekih kantona, među njima i Ze-do kao udruženja građana. Predsjednik udruženja na nivou Ze-do kantona je Hamza Krkalić.

Početkom prošlog mjeseca osnovano je udruženje pod istim nazivom u Tešnju. Predsjednik UG Kamp boraca Tešanj je Sead Ogrić (zbog tehničkih problema sa viberom nisam uspio ovdje staviti njegovu fotograsfiju koju mi je poslao Hamza).

Osnovni ciljevi udruženja, kako je kazao Krkalić, su statusano rješavanja demobilisanih boraca donošenjem odgovarajućih zakona.

Delegacija UG Kamp boraca polaže cvijeće na Centralno spomen obilježje

U svojim ciljevima udruženje će nastojati da se donese zakon koji će:

  • Obezbjediti nadoknadu svim demobilisanim borcima Armije BiH i HVO-a.
  • Obezbjeđenje nadoknade za supruge preminulih demobilisanih boraca .
  • Obezbjeđenje nadoknade demobilisanim borcima koji žive u RS-u borcima na Federalnom nivou.
  • Izmjene i dopune zakona PIO/MIO vraćanjem duplog penzionog staža demobilisanim borcima
  • Usklađivanje odluke Ze-do kantona sa vrijednostima nadoknada utvrđenim na nivou FBiH (umjeto 4, na 5 KM po mjesecu ratnog staža) i ograničenju ratnog staža (jedna godina umjesto dvije).
  • Na općinskom nivou predložit će OV-u ukidanje nadoknade JOB-u, RVI i učesnicima NOR-a iz općinskog budžeta.

Stare fotografije

Porodica Mesud-bega Ajanovića na prosalvi prvog rođendana unuka Mesuda-Meska 1969. godine

S lijeva: Mesud-beg Ajanović, Ekrem Ajanović, sin Mesud-begov, Mesko, Dževdeta, supruga Ekremova i Ćamila supruga Mesud-bega.

Iznad Rušto Pobrić, ispred žena koja je čuvala Meska dok su roditelji na poslu.

Sa table na Gornjoj čaršiji

PS

Tragićno preminula Elvira Turkeš, majka troje djece, je bila društveno veoma aktivno. Kao član Streljačkog kluba Tešanj 2019. godine bila je prvakinja FBiH u gađanju vazdušnom serijskom puškom, a 2020. godine u istoj kategoriji bila je druga. Bila je zajedno sa djecom aktivan član Odreda izviđača Crni vrh i član Lovačkog društva Kiseljak.

    

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *