Tešanjski dnevnik 15.04.-22.04.2013. godine

husein

Autor: Husein Galijašević

Konačno, vrijeme pravo proljetno. Sunčano, a krenula vegetacija sa beharom. Prošli put sam zabilježio neke detalje oko proljetnog uređenja grada. Prateći dženazu  Baje Kahrimanovića zapazih da je korito Tešanjke nizvodno od autobuske stanice oslobođeno smeća, poravnato sa nanesenom zemljom pa je očekivati da će se i ova površina zazeleniti.

U petak prošetah da napravim fotografiju. Kada sam prešao preko novog mosta sretoh Medu Krkalića koji je investitor u ovom dijelu grada i koji priprema teren za gradnju. Upozna me da je razgovarao sa predstavnicima općine oko uređenja tog dijela, ali je trošak bio veći nego što ga je općina mogla prihvatiti pa je sav posao urađen po njegovom nalogu. Očekuje da će i općina dijelom učestvovati onoliko koliko joj mogućnosti dozvoljavaju.


Korito Tešanjke ispod autobuske stanice do malog mosta za Hrvatinoviće

Voćnjaci Adema Šišića, Ekrema Jahića i dr. Bedrudina Bedaka dobro izbeharali, ali i jedna stara jeribasma u gradu

 

Preduzeće za vježbu

Dok sam obilazio sajam Biznis 2013. zapazih i zanimljive eksponate koje su postavili učenici JU Mješovita srednja škola u Tešnju. Tu su bili i učenici sa svojim profesorima. Nisam baš znao o čemu se radi, ali mi to objasni Amela Saračević:

Preduzeće za vježbu je inovativni, praktično orijentirani metod učenja koji ima za cilj promovirati poduzetničke vještine- to je firma model u kojoj se promoviraju procesi stvarnog biznisa.

S lijeva na desno: učenici  Kemal Braćkan, Maid Muminović, učenice Almedina Huskić, Lejla Sinanović, Sehida Šabanović, prof. Nisveta Kerić, prof. Mujo Zeničanin, učenici Rasim Mujezinović, Ibrahim Omahić i nastavnik praktične nastave Osman Šišić.

Preduzeće za vježbu je mjesto za učenje putem simulacije preduzeća sa odgovarajućim organizacionim formama (nabavka, prodaja, marketing, računovodstvo, osoblje sekretarijat, odjeljenje za elektronsku obradu podataka) i procesima.

Preduzeće za vježbu „Pearl“ ručna izrada nakita je osnovana 2012. godine i čine je učenici III B poslovno-pravni tehničari.

Učenici su pokazali sposobnost i vještinu u timskom radu te izuzetnu želju za rad u sekciji. Za 8. mart pripremili su i izložbu svojih radova u holu Mješovite srednje škole i naišli na veliku podršku od strane profesora i stručnog osoblja škole.

Preduzeće za vježbu je projekat u okviru programa ACONET koji implementira Kultur kontakt Austrija, a finansira Austrijska agencija za razvoj (Austrian Development Agency)

Trenutno tematsko težošte je projekt ECO NET final posvećen ekonomskom stručnom obrazovanju, osobito usavršavanju nastavnika/ica uz pomoć novih metoda podučavanja i učenja, kao i u izradi obrazovnih materijala.

Učenici su imali zapažen štand sa proizvedenim nakitom, a druga grupa učenika je prezentirala jedan pneumatski sistem koji se može implementirati sa elektro pneumatikom, a moguće je uključivanje na PCL kao modula za kompjutersko upravljanje.

 

 

Promocija knjige dr. Refika Bulića

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je promocija knjige dr. Refika Bulića  Ekavsko-jekavski govori tešanjsko-maglajskoga kraja. U promociji je sudjelovao i dr. Senahid Halilović.

Jedan broj Tešnjaka već dugo vremena koristi neke ekavske riječi kod izgovora specifičnom ekavicom kao dete (nemoj biti dete), mleko, lepo, belo i dr. Mnogi su se pitali odakle potiče ovakav, ipak neubičajan govor i to samo jednog broja riječi.

Odgovor je potražio i dr. Bulić. Ispitao je jedan broj satnovnika Tešnja i Maglaja izabirajući za testiranje one ljudi koji su se manje kretali iz svog mjesta. Razmatrao je i nekoliko često spominjanih teza da ovakav izgovor dolazi usljed migracije muslimana iz Srbije, zatim dolaskom na ovo područje velikog broja učitelja sa ekavskog područja i sl. Dr. Bulić ih argumentovana demantira, a  teza koja je najvjerovatnija je ona koja kaže da je to rezultat migracije muslimana iz Slavonije nakon što je Tursko carstvo izgubilo ove prostore.

Jedan podatak u knjizi je privukao moju pažnju i ako nije vezan za osnovnu temu kojom se knjiga bavi. Naime u tabeli o popisu stanovništva u Tešnju i Maglaju iz 1991. godine zanimljiv je podatak da je Tešanj-Čaršija imala imala 4651 Bošnjaka, 208 Hrvata, 293 Srba i 392 Jugoslovena, a Maglaj-Čaršija 4292 Bošnjaka, 440 Hrvata, 1975 Srba i 1026 Jugoslovena. Zanimljivo će biti uporediti ove cifre sa ciframa popisa koji je planiran ove godine.

Melida Travančić, dr. Refik Bulić i dr. Senahid Halilović

 

 

Stručni seminar za imame Tešnja i Teslića

 

Seminar je održan u organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj u saradnji sa CLPU (Centar za lično i profesionalno usavršavanje) Sarajevo u zgradi Šarenog mekteba, a prisustvovali su mu imami Medžlisa IZ-e Tešanj (32)  i Teslić (8).

Nakon uvodnih obraćanja glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašića (dobrodošlice imamima i gostima) i zamjenika direktora CLPU mr. Ahmed ef. Purdića (predstavio CLPU), kroz dva bloka predavanja, radionicu i komentar radionice obrađena je tema „Primjena teorija i tehnika motivacije u neprofitnim i religijskim organizacijama“.  Stručni predavač je bio mr. Dženan Kulović.

Na kraju seminara svakom učesniku uručen je CD sa radnim materijalom i prezentacijom  sa seminara, te odgovarajući certifikat.


Predavači, organizatori i učesnici seminara

U Sarajevu sa Mann und Hummelom

Direktor Mann und Hummela ispounjava svoje obećanje, pa me je opet poveo sa svojom ekipom na prezentaciju firme u Sarajevu. Sa nama je krenuo i Alija Galijašević. Promocija je održana u hotelu Sarajevo i ekipa, koju čine direktor Ramović, saradnica Nermina Galijašević koja je vodila program i prezentovala razvoj, zatim Lihić i Šaranović su ponovo napravili promociju na visokom nivou zašto su dobili  pohvale od učesnika skupa nakon prezentacije.


Posjetioci, desno ambasadorica Savezne republike Njemačke njena ekselencija Ulrike Maria Knotz

 

Mann und Hummel je donirala 5000 KM Udruženju Obrazovanje gradi BiH. U ime udruženja simboličan ček je primila jedna od studentica koja prima pomoć za školovanje od ove organizacije i njen utemeljitelj Jovan Divjak.

 

Od pozvanih zvanica bila je prisutna ambasadorka Njemačke njena ekselencija  Ulrike Maria Knotz, predsjeddnik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Safudin Čengić, direktor kabineta premijera Federacije BiH, Ramiz Mehaković direktor sektora za transport i komunikacije Vanjsko trgovinske komore BiH. Svi oni su se obratili skupu.


Simbolična predaja donacije, desno legendarni  general Jovan Divjak, sada u misiji udruženja Obrazovanje gradi BiH

Promocija knjige Isnama Taljića

U organizaciji JU Opća biblioteka Tešanj održana je promocija knjige Isnama Taljića Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni.Promotor je bio mr. Fatmir Alispahić.

Mr. Esmir Bašić, Isnam Taljić i mr, Fatmir Alispahić

Stigle sve nominacije knjiga za međunarodni festival za djecu Mali princ

Dobih i ja E-mail poziv na koferenciju za štampu koju je sazvao umjetnički direktor Međunarodnog  festivala za djecu Mali princ Šimo Ešić.

Pored već ranije objavljenih nominiranih knjiga pristiglih iz BiH, a koje je niminirao dr. Ibrahim Kajan:

-Knjiga Jagode Iličić Uspavanka za Knjigosaura

-Knjiga  Šefika Husagića Ernin Svrako

pristigle su i ostale nominacije:

Crna Gora, selektor dr. Svetlana Kalezić-Radonić:

-Knjiga pjesama Branislava M Vukovića Ima nešto usred mraka

-Knjiga proze Nataše Šotra Šećerna vuna

Hrvatska, selektor dr. Dubravka Težak:

-Knjiga Silvije Šesto Tinuninu

-Knjigu Mirjane Mrkele Dragi Olivere

Srbija, selektor dr. Slavica Jovanović:

-Knjiga Dušana Pop Đurđeva Radovi na Mlečnom putu

-Igora Kolorova (prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mali princ) Priručnik za pingvine

Pokrovitelj nagrade je firma Kotex d.o.o i njen vlasnik Muharem Sejdić.

Sama ektivnost će se odvijati i u osnovnim školama u Tešnju, gdje su direktori škola prihvatili prijedlog saradnje i organizovaće niz događaja vezanih za knjigu i autore.

S lijeva Bajruzin Hajro Planjac, Muharem Sejdić, Ramiz Brkić i Šimo Ešić sa nominiranim knjigama

Neprofesionalno preduzeće RAD

Tokom zime imamo plave kante za pepeo od zimskog loženja. To se pokazalo jako dobrim rješenjem  i kako su uvedene plave kante  prestalo je gomilanje šljake od loženja oko kuća. Tako je bilo i ove zime. Međutim JP Rad je ovaj put pokazao svoju neprofesionalnost. Aranžman sa plavim kantama važi sa 15.04. kada se završava sezona grijanja. Smeće se odvozi iz moje ulice nedjeljom. Pošto je 15.04. ove godine došao u ponedeljak, dva dana su bila sezonska, nedjelja i ponedeljak. Nekako se vrijeme okrenulo pa sam i ložio samo ova dva dana. E, tu šljaku od ta dva dana radnici RAD-a  nisu odvukli, jer zaboga oni to voze nedjeljom, a to je 21. pa je i sezona prošla. A ona dva dana 14. i 15. se ne broje?

  

„Sezonsko“ smeće od 14. i 15. je ostalo u kantama!

Nekad i sad

Nekadašnja džamija na Kapi

Sa table na gornjoj čaršiji

HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Jedan komentar

  1. Da li Husein Galijašević najavljuje, priprema teren, naglas priča…možda o smjenama u KP RAD??? Znat ćemo ovih dana…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *