Tešanjski dnevnik 9-16.7.2018. godine

Prošlo je 23 godine od genocida u Srebrenici. Tešnjaci su godišnjici posvetili veliku pažnju. Na pješački marš su krenuli iz Tešnja i Trepča, a put Srebrenice su krenuli biciklisti, bajkeri i dr. Otvorena je izložba Ćilim sjećanja posvećenih žrtvama, organizovan program pred Spomen obilježjem, održan koncert na kome je, između ostalog izveden Srebrenički inferno Đele Jusića, izvedena predstava Nana Fata Orlović. U trenutku kada mnogi iz cijelog svijeta odaju počast žrtvama ideolozi genocida ne miruju. I dalje prijete genocidom.Jedan od njih Rajko Vasić objavio je sljedeću izjavu: Nešto mislim. Ako toliko volite taj Genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku! Zaista nevjerovatno da u jednoj civilizovanoj, demokratskoj državi neko ovako kaže i ne podnese nikakvu javnu osudu, a kamoli zakonsku.

Drugi događaj sedmice je Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Hrvatska je napravila čudo. Stekla simpatije širom svijeta i u susjedstvu. Međutim u Hercegovini (Međugorje) to ne može proći, a da se u radosti ovakvim lijepim sportskim događanjima, ne pojave nacionalisti, fašisti i mrzitelji drugog i drugačijeg i mrzitelji svoje države.

Jedan naš sugrađanin,Vedran Kaser,nije mogao, a da se ne oglasi i ogradi od izliva strasti pojedinaca iz njegovog naroda i iskaže privrženost državi BiH:

U subotu smo svi izgubili, ponajviše Bosanci i Hercegovci. Javno se ograđujem, te pozivam svoje sunarodnjake da se ograde od loših poruka i retrogardnih politika koje doprinose getoiziranju ponajviše njih samih.

Ja dileme nemam, moja država je Bosna i Hercegovina, ali se iskreno radujem i uspjesima naših susjeda. Dajmo priliku sportu.

Posjete manifestacijama u okviru Ljeta u Tešnju 2018 bile nevjerovatno slabe. Tako je koncertu Gradskog hora iz Zenice prisustvovalo gledalaca taman toliko koliko je bilo na pozornici izvođača, 110. Na otvaranju izložbe Ćilim sjećanja bila je samo porodica Dizdarević (HD slastičarna) taman koliko je bilo žena iz Udruženja Bosfam Tuzla. Na predstavi Nana Fata Orlović bilo tačno 20 posjetitelja, a na promociji knjige Almira Zalihića 15 posjetitelja.

Vrijeme promjenjivo. U ponedjeljak cjelodnevna sitna hladna kiša. Subota je bila prvi lijep sunčan dan poslije dužeg vremena, a u nedjelju, do zaključenja Dnevnika, oblačno sa kratkim sunčanim periodima.

Sjećanje na genocid u Srebrenici

Biciklistički maraton

Biciklistički klub Tešanj i ove godine, po šesti put, organizuje biciklistički maraton Tešanj-Srebrenica, s ciljem obilježavanja godišnjice genocida počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine.

Na put iz Tešnja do Memorijalnog centra Potočari krenulo je 12 biciklistačlanova Biciklističkog kluba Tešanj.

S lijeva: Amer Mujaković, Ensar Srkalović, Nedžvedin Hojkurić, Haris Subašić, Mustafa Agičić, Mensur Krdžalić, Muris Krdžalić, dr. Mirano Jupić, Nedim Omahić, Enes Omahić, Amar Omahić, Mensur Bešo i Mirsad Srkalović

Najmlađi učesnik je Amer Mujaković (15), a među učesnicima su otac Enes i dva sina Nedim i Amar Omahić.

Kada sam prošle godine ispraćao bicikliste put Srebrenice bilo je pakleno vruće. Tada su vozili od Bihaća, a ovogodišnji ispraćaj protekao je u kiši i temperaturi 17ºC.

Prvi dan, biciklima su prošli dionicu od cca 140 km preko Zavidovića i Olova do Kladnja, gdje su zanoćili i sljedeći dan (utorak 10.7.), pridružili Biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica odakle su prešli cca 110 km do Srebrenice i Memorijalnog centra Potočari.

Bajkeri iz Tešnja u Srebrenici

Bajkeri iz Tešnja, članovi Moto kluba Country Riders, pridružili su se motoklicistima koji su krenuli iz Bihaća put Srebrenice, njih oko 700, kako bi 11. jula odali počast žrtvama genocida. Sa njima su krenuli i poznanici i prijatelji iz susjednih mjesta. Na put su krenuli pod vođstvom Sabita ef. Škilje:Dževad Hopić, Bajro Krličević, Rasim Balić, Admir Dugalić, Muharem Elez, Armin Joldić, Nermin Ahmetović, Elvir Ahmić, Esad Hrvić, Arber Ibrišimović, Mirsad Kotorić, Jasmin Kotorić, Jasmin Mujeta, Nedim Huskić, Muhamed Kašibović i Sebad Begić.

Bajkeri su se uputili prema Srebrenici sa Gornje čaršije

Koncert sjećanja na Srebrenicu

U organizaciji JU Muzej, a u okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2018 održan je koncert pod nazivom Sjećanja na Srebrenicu u izvođenju Gradskog hora Kasiopeja iz Zenice. U programu su učestvovali:Gradski hor Kasiopeja iz Zenice, hor Srednje i Osnovne muzičke škole u Zenici, 32 muzičara Zenice, akademski profesori, magistri članovi filharmonije, solisti:Neira Muhić i Ahmed Juhić studenti solo pjevanja u Beču i Istočnom Sarajevu, te Lejla Bajramović. Orkestrom i horom su dirigovali:prof. Aldina Aganović i prof. Tanisa Cikotić.

U prvom dijelu programa izvedene su muzičke numere:šehidski rastanak, ilahije, sevdalinke i Bosanska rapsodija kompozitora Ramiza Tahirija.

U drugom dijelu programa, povodom 23 godišnjice od genocida u Srebrenici, izveden je Oratorij Srebrenički inferno koji je komponovao Đelo Jusić i poklonio BiH. U ovom dijelu nastupali su solisti:Neira Muhić, djevojčica Hana Bajramović učenica Osnovne muzičke škole u Zenici.Dirigovala je prof. Aldina Aganović.

Tešanj je sedmi grad u kome se održava koncert pod nazivom Sevdah pjesma o nama-Sjećanje na Srebrenicu.

Pozornica u velikoj sali Cko primila je u jednom trenutku najveći broj muzičara od kako postoji. Bila je to najipresivnija muzička predstava od gostovanja Sarajevske filharmonije 1974. godine kada je svečano otvorena hala za proizvodnja filtera u Pobjedi.

Marš mira Tešanj-Srebrenica 2018

U organizaciji Udruženja Kluba prijatelja Srebrenice, grupa Tešnjaka učestvovala je u pješačkom pohodu Marš mira Srebrenica 2018. Ispraćaju, ispred Centralnog spomen obilježja, prisutvovali su načelnik mr. Suad Huskić, u ime Kluba prijatelja Srebrenice Esmir Bašić i dvojica Srebreničana Nermin Mujkanović iz UG Prosvjetitelj i Mehmedalija Bektić, pisac. Vođa puta bio je Faris Kadušić, a ostali učesnici Marša mira su:Harun Prnjavorac, Hajrudin Dizdarević, Senad Hojkurić, Jasmin Mujičić, Amer Ahmetagić, Enis Smailbegović, Medin Mušić, Kenan Mutapčić, Omar Mačković, Admir Kapić, Smajl Jacić, Danis Jacić, a od Nezuka Šija i Meho Tatarević


Izložba Ćilim sjećanja

Izložba pod nazivom Ćilim sjećanja postavljena je na Trgu Gazi Ferhad-bega. Na izložbi su postavljena tri ćilima, tradicionalnog bosanskog tkanja, na kome su,u određena polja, utkana imena žrtava genocida u Srebrenici.

S lijeva:Munira Beba Hadžović, Ernad Prnjavorac i Zifa Bumbulović

Ćilime su tkale žene udruženaja Bosfam iz Tuzle. Udruženje je osnovano 1995 godine kada je izbjegle žene, koje su ostale bez članova porodice i bilo kakvih materijalnih sredstava i u neizvjesnosti života djece, muževa i članova šire porodice, organizirala i motivisala Munira Beba Hadžović osnivač i predsjednik Društva, predratna nastavnica matematike u Srebrenici, da pletu i tkaju. Tako je nastala i ideja da se tkanjem na ćilim imena žrtava ostvaruje sjećanje na žrtve sa ciljem da se više nikada i nikome tako nešto ne dogodi. Izložba je obišla mnoge evropske gradove,a bila je izložena i u Hagu i Njujorku. Prvi ćilim je tkala Zifa Bumbulović koja se obratila malobrojnim Tešnjacima na otvaranju izložbe. Govorila je i osnivač udruženja Bosfam Munira Beba Hadžović i Ernad Prnjavorac ispred organizatora JU Muzej. Manifestacija je dio Ljeta u Tešnju 2018.

Da se nikad ne zaboravi Srebrenica…

Medžlis IZ-e, Mreža mladih i Omladinski ansambl obilježili su godišnjicu genocida u Srebrenici kratkim programom u ulici 1. marta ispred Centralnog spomen obilježja. Čitali su tekstove iz Kur'ana, čitali ispovijest majke Have koja je izgubila sinove, pjevali ilahije i kaside. Među prisutnim su bili i članovi KUD Ljiljan Krin iz Kaloševića. Prisutnima su se obratili načelnik mr. Suad Huskić i glavni imam Fuad ef. Omerbašić.

Pozorišna predstava Nana Fata Orlović

U organizaciji Cko i u sklopu manifestacije Ljeto u Tešnju 2018,Hasija Borić je odigrala svoju predstavu Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi.


Pozorišna predstava Nana Fata Orlović je autorsko djelo pozorišne glumice Hasije Borić. Prije početka predstave ispričala je neposredan povod za pisanje ovog djela. Sjedila je u Sarajevu i slušala monodramu posvećenu Srebrenici jedne italijanske autorice. Postidila se i odlučila da potraži pomoć domaćih reditelja. Nije ih pronašla pa je sama uradila predstavu. Na zemlji nane Fate Orlović bespravno je sagrađena crkva. Fata Orlović vodi sama bitku sa vlastima RS-a. Bila je nekoliko puta suđena jer je “ugrozila” sigurnost policajaca i zvaničnika RS-a. Fati su nuđeni milioni da proda zemlju na kojoj izgrađena crkva, ali ona to odbija.

Promocija knjige Almira Zalihića Poetika razdešenih detalja Amira Brke

U organizaciji JU Opća biblioteka,a u okviru Ljeta u Tešnju 2018 održana je promocija knjige Poetika razdešenih detalja Amira Brke.

S lijeva mr. Almina Alagić, Almir Zalihić i prof. Muhidin Džanko

Knjigu je promovisao prof. Muhidin Džanko, profesor na Filozofskom fakultetuu Sarajevu. Moderator je bila Almina Alagić ,direktorica JU Opća biblioteka. Ovakve knjige baš i nisu česte, jer pjesnik piše o poeziji drugog pjesnika. Ovo je četvrta knjiga koju pišu književnici o djelima Amira Brke. Po informaciji promotora napisano je preko 200 članaka, magistarskih radova, studija i drugih radova o poeziji Amira Brke. Knjiga je nastala u vrijeme naučnog skupa o djelu Amira Brke, kada je Almir Zalihić umjesto teksta donio knjigu. U međuvremenu Amir Brka je objavio još dvije knjige pa je Almir Zalihić uradio drugo dopunjeno izdanje koje je i bilo predmet promocije.

Almira Zalihića smo i Tešnju mogli sretati u različitim ulogama, ali uvijek vezanih za knjigu. Bio je uvijek rado viđen gost bez obzira da li se pojavljivao kao autor, promotor, učesnik naučnih skupova ili prodavač knjiga ispred zgrade Cko.

Rođen je 1960. godine u Mostaru. Završio je studij književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje književnu kritiku. U listovima i časopisima objavljuje od 1980. godine. Zastupljen je u antologijama, čitankama, uredio je i priredio deset knjiga drugih autora. Glavni je urednik izdavačke kuće Zalihica. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Život i Mak. Objavio je preko 20 knjiga, dva udžbenika. Prevođen je na engleski, turski, njemački, albanski, slovenački, makedonski, francuski i švedski jezik.

Prvi pokriveni bazen u Tešnju

U okviru hotelskog kompleksaVilla Ukus pušten je u funkciju pokriveni bazen, izgrađen u novom objektu, prvi na tešanjskoj općini (ako se izuzmu mali kućni bazeni). Bazen je dimenzija 12x5x1,4 m. Uz bazen je urađen je i Wellness centar u kome se nalaze finska i turska sauna. U bazenskom prostoru instalisan je džakuzi.

U neposrednoj blizini bazena je teretana, zatim bašta na koju se mogu iznijeti ležajke za sunčanje ili organizirati kokteli i sl. u ljetno vrijeme.

Na ovaj način hotel Villa Ukus sa sadašnje kategorizacije 4 zvjezdice približava se kategoriji hotela sa 5 zvjezdica.

Ukupno ulaganje u nove objekte iznosi 300.000 KM. Bazen i ostali kapaciteti namijenjeni su gostima hotela, ali će ih moći koristiti i građani pod uslovima kakvi važe za ovakve hotele u Evropi.

Uvijek smo u Tešnju sanjali da imamo hotel i da imamo bazen. Sada ga imamo. To je i prilika da se u Tešanj dovedu zahtjevniji (bogatiji) turisti. Potrebna je jača promocija i osmisliti na jedan drugačiji način prezentaciju kulturno historijskih spomenika, posebno vjerskih, kao i druge sadržaje za takvu klijentelu.

Obilazeći nove kapacitete u hotelu Villa Ukus, zapazio sam i novi objekat Trgovina Ukus. To je ranija trgovina Ukus koja se nalazila uz restoranski dio, samo sada sa puno većom ponudom uglavnom proizvoda višeg nivoa kvaliteta. Trgovina je smještena u 500 m2 prostora.

Šampion KUP Tešanj

Na dva igrališta, obilježena na stadionu u Mekišu, odigran je Šampion KUPTešanj za dječake rođene 2008. i 2009. godine. Učestvovalo je 11 ekipa sa po 11 igrača iz: Tešnja (3), Jelaha(2), Teslića, Doboj Juga, Jakeša, Tešanjke, Dervente i Sarajeva. Turnir je organizirala Škola fudbala Šampion Tešanj i dio je manifestacije Ljeto u Tešnju 2018.

Jedna od ekipa Šampiona iz Tešnja (oni koji imaju različite dresove ustupili su drugoj ekipi Šampiona za utakmicu)

Novi čistač na tešanjskim ulicama

Dok sam prolazio ulicom 1.marta zapazio sam jedno zanimljivo vozilo koje čisti trotoar. Tu je bilo i rukovodstvo JKP Rad, a direktor me upozna sa informacijom da su nabavili dva vozila jedno veće i jedno manje za čišćenje trotoara i drugih gradskih površina slične površine. Vozila su na električni pogon i uopće ne zagađuju okolinu.

Novo vozilo-čistač ulica na probnoj vožnji

Ljetna biblioteka

JU Opća biblioteka organiziralala je od 9.7 do 3.8 kreativnu radionicu pod nazivom Ljetna biblioteka za djecu uzrasta od 4 do 12 godina. Djeca slušaju priče, lektiru za narednu godinu, crtaju, plešu, pjevaju, gledaju crtane filmove. Cilj Ljetne biblioteke je da djetetu približiti knjigu i biblioteku kroz igru.

Stare fotografije

Fotografiju mi je ostavio Braco Busančić uz obavijest da je na njoj ekipa Toška, a da je prvi slijeva, koji stoji, njegov stric Boro, a da ostale ne može indetifikovati.

1952. godina Uposlenici Krojačke zadruge.
Čuče s lijeva :Husein Hundur, Sulejman Hodžić
Stoje: Halid Smailbegović, NN, Fetah Terzić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *