Tešanjski dnevnik 6-12.7.2020. godine

U Hrvatskoj završeni Parlamentarni izbori. Pobjednik HDZ. Slijedi Restart (SDP), Domovinski pokret, Most i dr. HDZ-u je za formiranje parlamentarne većine potrebno 10 zastupnika iz drugih stranaka.

Viši sud u Beogradu osudio je pripadnika Armije BiH na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin. Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo protestnu notu Beogradu. Povučeni ambasadori iz Beograda i Sarajeva, a Vučić izjavio da svaki ratni zločinac treba da odgovara, a da narodi treba da žive u slozi i miru. To što Vučić govori jako lijepo zvuči, ali ono što radi nimalo. U Srbiji se ne priznaju odluke Haškog tribunala, slave osuđeni ratni zločinci, negira genocid u Srebrenici, promoviše knjiga u Ministarstvu odbrane osuđenog ratnog zločinca u BiH i dr.

Obilježena dvadesetpetogodišnjica genocida u Srebrenici. Obavljena dženaza 9 žrtava genocida u posebnim uslovima nametnutim epidemijom. Ograničen je broj učesnika Marša mira uz pridržavanje mjera protiv zaraze. Veliki broj svjetskih državnika se tokom komemoracije obratio putem video linka.

Nizom manifestacija dvadesetpetogodišnjica genocida u Srebrenici obilježena je i u Tešnju.

Vrijeme veoma toplo, a u nedjelju nešto svježije.

U vrijeme kada sam trebao proslijediti Dnevnik u zadnjoj ispravci uspio sam nepovratno izgubiti tekst. Ono što sam prikupljao tokom sedmice trebalo je sada na brzinu ponovo uraditi. Zato kod Korona virusa nema dnevnih podataka, a ostali tekst je složen dosta po sjećanju bez čitanja zabilješki.

Korona virus

Tokom protekle sedmice epidemija se širi svijetom, ali i u regionu gdje dostiže dnvene rekorde po broju novozaraženih. U svijetu, u 210 zemalja je više od 12,63 milona zaraženih, a 562.894 preminula. U regionu situacija je takođe teška. U subotu je u Srbiji otkriveno 345 novozaraženih (12 preminulih), u Hrvatskoj 140 (jedan preminuli), u Crnoj Gori 87 novozaraženih.

U BiH je u subotu evidentirano 316 novooboljeli, a preminulih nije bilo.

U Tešnju se broj zaraženih smanjio u odnosu na prethodni period. 6,7,8,9 jula testirano je 76 sumnjivih slučajeva i nije bilo pozitivnih. Dva puta nije bilo sumnjivih slučajeva pa nije bilo testiranja, a u dva slučaja nije bilo zaraženih.

Premijer Novalić bio u radnoj posjeti našoj Općini

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su općinu Tešanj gdje su se susreli s Općinskim načelnikom Suadom Huskićem, predsjednikom OV-a Senadom Subašićem, pomoćnikom Načelnika Hamzalijom Hokjkurićem i privrednicima: Izudinom Ahmetlićem, Sulejmanom Hrvićem, Edinom Jabandžićem, Mahmutom Galijaševićem i Senadom Brkom predsjednikom Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj.

Razgovarano je o javnim infrastrukturnim radovima i investicijima u Tešnju, kao i o uticaju pandemije koronavirusa na oblast zdravstva i ekonomiju općine. Među infrastrukturnim
projketima su projekti za čiju realizaciju su dosta ranije stvoreni uslovi, ali i novi. To su gradnja 110 kV trafostanice u Jelahu, gradnja kružnog toka u Jelahu, izgradnja priključka poslovne zone Glinište magistralnu cestu i izgradnja Koridora 5c

Premijer je, obraćajući se novinarima, kazao da je došao u Tešanj da sagleda stanje nastalo Korona virusom u jednoj privrednoj sredini, kakva je tešanjska, i koja je indikativna za cijelu Federaciju BiH.

Premijer je potvrdio da su banke odobrile sredstva za izgradnju dionice koridora 5c, od Medakova u Tešnju do Poprikuše iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, plus 60 miliona eura koliko je osigurano ranije za dionicu Medakovo granica RS-a.

Sada slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi se do Nove godine otvorio tender za izgradnju, kazao je Premijer.

Iz Federalnog budžeta, kao pomoć privredi u Tešnju kroz korona zakon osigurano je 3,6 miliona KM.

Novinarima su se pored Premijera obratili Načelnik i Edin Jabandžić iz firme Madi koji je iznio sadržaj razgovora privrednika sa Premijerom.

Sastanak je održan u sali OV-a

Načelnik Općine organizirao prijem za učenike generacije osnovnih i srednjih škola

Kao i predhodnih godina načelnik mr Suad Huskić organizirao je prijem za učenike generacije i učenike sa posebnim pohvalama srednjih i osnovnih škola. Sa predsjedavajućim OV-a podijelio je pohvale i nagrade za učenike. Podjeli je prisustvovala i pomočnica Načelnika Azra Muslija.

Učenici generacije u školskoj 2019/2020. školskoj godini su:

Srednje škole:

Gimnazija
Musa Ćazim Ćatić:

Učenik generacije: Nedim Hodžić

Učenici sa posebnom diplomom: Nedim Hodžić, Belma Karahmet i Jasmin Vrabac

Srednja tehnička škola:

Učenik generacije: Ernes Halilović

Učenici sa posebnom diplomom: Ernes Halilović, Ilvana Prnjavorac, Asja Mević, Jasmina Hasanić, Amra Lugonić i Armin Čolić

Mješovita srednja škola:

Učenik generacije:Advija Davarović

Učenici sa posebnom diplomom : Advija Davarović, Anisa Hasanbašić

Osnovne kole:

OŠ Huso Hodžić Tešanj:

Učenik generacije Husein Jašić

Učenici sa posebnom diplomom:Husein Jašić, Nedžma Srkalović, Iman Smailbegović, Irma Hotić, Ajna Đonlagić, Tarik Merdić, Muhamed Prnjavorac, Vedad Halilović, Silma Kovačević, Abdulah Mešić, Sajra Sadiković, Faris Brkić, Šejla Galijašević, Nedžad Hadžiselimović.

OŠ Mustafa Mulić Šije:

Učenik generacije: Kenan Mujagić

OŠ Džemal Bijedić Miljanovci:

Učenik generacije:Amina Kurdić

Učenici sa posebnom diplomom: Amina Kurdić

OŠ 1. Mart Jelah:

Učenik generacije:Kerim Mujkanović

Učenici sa posebnom diplomom: Kerim Mujkanović, Amel Beširević, Ajna Kikić, Mirza Kurdić, Lejla Himzić, Lamija Ajanović, Adila Aličić, Sajra Karahmet, Medina Mulabdić i Lucija Mandić

OŠ Rešad Kadić Tešanj

Učenik generacije: Lejla Šišić

OŠ 9 septembar Medakovo

Učenik generacije:Faris Hasičić

OŠ Kulin ban Tešanjka:

Učenik generacije:Dženana Ogrić

OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica:

Učenik generacije:Ahmed Spahić

Učenici sa posebnom pohvalom:Ahmed Spahić i Nadija Bašić

OŠ Abdulvehab Ilhamija Kalošević:

Učenik generacije:Amina Hatkić

Ljeto u Tešnju 2020 otvoreno promocijom knjiga Amira Brke

U Općoj biblioteci,
uz otvorenje manifestacije Ljeta u Tešnju 2020, promovisane su tri pjesničke knjige Amira Brke. To su poeme San o gradu i Sa pjesnikova odra, te zbirka Dijalektika tmine, a svetri su objavljene ove godine. O novim Amirovim knjigama govorili su književna kritičarka iz Beograda Ljiljana Šop, dr. Enver Kazaz i pjesnik i esejista iz Doboja Milan Garić. Oni su pred mnogobrojnom publikom iz različitih perspektiva osvjetljavali Amirov pjesnički opus.

Ljiljana Šop, koja se općenito smatra jednim od najznačajnijih književnokritičkih imena na prostoru bivše Jugoslavije, kazala je da nema te pandemije koja bi je spriječila da doputuje u Tešanj kako bi govorila o ovim veličanstvenim Amirovim djelima. Rekla je da su ove knjige za čitaoca opet ogromno ushićenje – “koliko god da velika očekivanja ima kada je u pitanju ovaj jedinstveni pesnik čudesne energije, impozantnog opusa, magičnog jezičkog umeća”. Naglasila je i da bi dobar prijevod Amirove poezije na velike jezike potvrdio njen svjetski značaj, te da bi, nesumnjivo, njegovo djelo tada suvereno konkurisalo i za Nobelovu nagradu.

Milan Garić je prošle godine objavio i knjigu o Amirovom pjesništvu, a u Biblioteci je posebno govorio o filozofskim osnovama njegove poezije, koje se kreću prvenstveno na liniji od Ničea do Hajdegera. Istakao je da se na južnoslovenskom prostoru teško može pronaći pjesnik koji se po raskoši talenta i vrijednosti svoje poezije približava jedinstvenom Amirovom opusu.

Najugledniji bh. književni historičar i kritičar Enver Kazaz, koji takođe ima objavljenu knjigu o Amirovom djelu, posebno se osvrnuo na Amirovu pjesničku povezanost sa svojim rodnim gradom. Razlog za to je činjenica da su poeme San o gradu i Sa pjesnikova odra tematski direktno vezane za Tešanj. “Nikad nijedan grad u bosanskohercegovačkom, pa ni u pjesništvu zapadnog Balkana, nije dobio takav svoj metafizički pečat i takvu jezičku rezbariju. Jednostavno govoreći, Amir Brka je srastao sa Tešnjem i iz Tešnja postao svjetski pjesnik”, zaključio je profesor Kazaz.

S lijeva: dr Almina Alagić, Ljiljana Šop, Milan Garić, Amir Brka i dr Enver Kazaz


Obilježavanje 25 godina genocida u Srebrenici

Dvadesetpetogodišnjicu genocida u Srebrenici Tešnjaci su obilježili sa više sadržaja. Trepčaci i članovi Udruženja Prijatelji Srebrenice uključili su se u Marš mira. Biciklisti ove godine nisu organizovali pohod Srebrenici, ali su dvojica članova su ipak otišli biciklima.

U gradu je organizovana tribina, izložba, izveden perfomans, čitana imena stradalih u genocidu.

Održana tribina Genocid u Srebrenici 25 godina poslije

U organizaciji Cko, a u okviru Ljeta u Tešnju 2020, održana je tribina pod nazivom Genocid u Srebrenici 25 godina poslije Učesnici na tribi bili bili su dr Dželal Ibraković profesor na Fakultetu političkih nauka i čest gost u Tešnju na promocijama i okruglim stolovima i dr Muamer Džananović viši stručni saradnik u Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i
međunarodnog prava.Stekao je zvanje doktora nauka odbranom disertacije pod naslovom Djeca i porodica u sociologiji genocida – studija slučaja gornje Podrinje 1992‒1995, Muamer Džananović duži niz godina poznat je naučnoj
zajednici, ali i široj bosanskohercegovačkoj javnosti, po svojim značajnim naučnim doprinosima. Među nekoliko zapaženih naučnih i stručnih radova izdvaja se knjiga Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992‒1995.

S lijeva:Amir Brka, dr Dželal Ibraković i dr Muamer Džananović

Učesnici su govorili o genocidu u svijetu koji se i danas događa, o njegovim fazama i o genocidu nad Bošnjacima. Govorili su o potrebi sjećanja jer genocid donose politike, realizuju izvršioci tih politika, a vrijeme je pitanje opet političkog trenutka i okruženja. Obzirom da se nosioci genocidne politike nisu promjenili, genocid nad Bošnjacima je moguć i u narednom periodu, zbog čega je sjećanje na žrtve veoma važno.

U programu Ljeta u Tešnju 2020 pisalo je da će biti održana i promocija knjige Kad od čovjeka
očekuješ da bude muškarac, autorice Christine Doctare. Promocija nije održana. Data je informacija da je to prvo izdanje knjige izdavača Smart televizije. Svim posjetiocima Smart televizija je dodijelila besplatan primjerak. Autorica knjige je švedska humanitarna radnica, Christina Doctare. U znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade piscu Peteru Handkeu, autorica se javno odrekla medalje, Nobelove nagrade za mir.

Radila je kao pedijatrica i bila je prva žena doktor iz Švedske koja je služila u snagama Ujedinjenih naroda. Bila je raspoređena u švedskom bataljonu UN-a na Kipru 1974. godine. Nakon toga je obavljala službu zastupnika u Gradskom vijeću u Štokholmu, a potom je bila savjetnica švedskog državnog Nacionalnog savjeta za zdravlje.

Doctare je postala poznata široj javnosti 1992. godine kada je svijetu skrenula pažnju na provođenje nasilja nad ženama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Otvorena izložba slika pod nazivom Srebrenica mjesto bola i sjećanja

U organizaciji JU Muzej otvorena je izložba slika u Eminagića konaku Srebrenica mjesto
bola i pamćenja autora Adisa Fejzića. Opus mjesta bola nastao je targom antropoloških istraživanja koja vodi prof dr Hariz Halilović u Australiji. Adis Fejzić je član Halilovićevog istarživačkog tima, a rezultat saradnje je niz izložbi i koautorskih publikacija. Izložbe su do sada organizirane u Sarajevu, Australiji, Austriji i SAD.

Tešanjska verzija Mjesta bola, obilježava dvadesetpetogodišnjicu genocida u Srebrebnici, a čini je izbor novih i starih radova koji su za ovu priliku re/de/formatiranih tako su postali novi. U prospektu izložbe autor Fejzić navodi da su vlastiti kreativni i tehnički doprinos u realizaciji Mjesta bola, pored Halilovića, dali Goran Lizdek, Mario Rašić, Aziz Ćeho, Mirza Ćeho i Danis Fejzić.

Adis Elias Fejzić je jedan od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Posljednjih godina živi i radi kao slobodni umjetnik, a najčešće putuje na relaciji Sarajevo – Brisbejn (Brisbane), gdje je na Koledžu za umjetnost u Kvinslendu (Queensland College of Art, Griffith University) stekao diplomu doktora nauka.Njegova disertacija je bila posvećena bosanskim stećcima.

O autoru i nastanku izložbe govorila je direktorica Muzeja mr. Mensura Mujkanović, a o slikama akademski slikar prof Miralem Brkić.

S lijeva:mr Mensura Mujkanović, dr Melida Travančić i prof Miralem Brkić

Na otvaranju izložbe dr Melida Travančić je pročitala svoju pjesmu Prisutnost koja je nastala prilikom posjete Srebrenici prošle godine. Objavljena je na engleskom i holandskom, a na izložbi je predstavljena javno prvi put na bosanskom jeziku.

Perfomans Mreže mladih posvešen Srebrenici

U organizaciji Mreže mladih Medžlisa IZ-e, ispred Centralnog obilježja održan je perfomans posvećen dvadesetpetogodišnjici genocida počinjenog u Srebrenici. U saradnjii sa Omladinskim ansamblom izvodene su recitacije i interpretacije ilahija. Prisutnima se obratila predsjednica Mreže mladih Medžlisa IZ Tešanj Sumeja Esidiri. Perfomansu su prisutvovali glavni imam mr Fuad ef Omerbašić i načelnik mr Suad Huskić.

Foto zabilješka

Smart televizija je organizirala čitanje svih imena žrtava genocida u Srebrenici uz direktan prenos sa Gazi Ferhad-begovom trga. Čitanje imena trajalo je dva sata od 11-13 h.

Stare fotogarfije

Posjeta Cvijetina Mijatovića Tešnju 1970 godine

S lijeva:Rizo Mulabdić, NN, Salih Sarić, Cvijetin Mijatović, Milenko Jukić I Augustin Mandić

Cvijetin Mijatović je obavljao niz visokih dužnosti u Bivšoj Jugoslaviji:ministar u Vladi Narodne Republike Bosne i Hercegovine, veleposlanik Jugoslavije u Sovjetskom Savezu, predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva SFRJ i predsjednik Predsjedništva SFRJ.


Ispred mesare Školjić sredinom osamdesetih.

Čuče s lijeva: Osman Sejmenović, Emina Školjić i Zekira Fejzić

Stoje: Ismeta Kunalić, Suljo Školjić i Adila Školjić

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Komentariši