Pro-SDA ALUMNI

Dvadeset do dvadeset i pet! Ovo su godine!
Ne budite zadovoljni sa stanjem kakvo jeste… Ne prihvatajte ‘ne” za odgovor.
Nikad se ne predajte zbog neuspjeha.
Ne dopustite da vas prevare osobni uspjesi i priznanja.”

Winston Churchill

Dana 7.10.2023. godine, Pro-SDA radni tim na čelu sa Kenanom Kadribašić organizovao je druženje u radnom ambijentu dosadašnjih nosioca certifikata Pro-SDA te dodjelu certifikata polaznicima četvrte generacije. Pro-SDA je program OO SDA Tešanj, program osposobljavanja mladih za mlade. Već punih osam godina samoodrživ. Volonterizam mladosti u vodstvu i prisutnosti, u samooblikovanju i preuzimanju vodstva, u usklađivanju sa kontekstom i borbi da se bude drugačiji od prethodnih praksi. Ili kako je ovom prilikom kazao g-din Amir Kurtić, predsjednik SDA Tešanj: Pro-SDA program je drugačiji, po mnogo čemu, od svih edukacija koje sam vidio i prošao.

Tri sata druženja koje su oblikovali sadašnji vođa Pro-SDA tima Kenan Kadribašić i Hasan Handžić, raniji vođa ovog programa i polaznik prve generacije (2015. godine) te aktuelni direktor JP “RAD”, Tešanj ali uz svesrdnu pomoć člana ovog tima Mirsada Bate Hadžića (koji je u radnom timu svih ovih osam godina), te prisustvo 16 nosioca certifikata Pro-SDA kao svojevrsnog koda (Velid, Ismar, Amil, Semir, Mirel, Sedin, Meho, Adis, Muhamed, Elma, Esad, Ago, Kerim, Damir, Salih i Emir te oni koji opravdano nisu mogli prisustvovati), dokaz su spremnosti na promjene. To su mlade osobe kojima nije svejedno, koji su tu daju doprinos, da preuzimaju vodstvo i urade ono što se uraditi može na najbolji način. Sa znanjem i svijesti o svrsi, sa smislom o prolasku kroz vrijeme, sa konkretizacijom političkog djelovanja kao mjerljivog doprinosa redu u javnom prostoru a ne taktičkom borbom protiv drugih.

Oni su spremni govoriti o tome gdje smo sada, gdje bismo trebali biti u nekom periodu ispred nas, te šta i kako raditi da tamo stignemo. Oni nisu orjentisani na upiranje prstom u druge, ni unutar SDA, ni unutar društva u cjelini. Njihova orjentacija je na identifikaciju onoga što je dobro ali i onoga što nije dobro, na diskusiju i traženje načina kako popraviti ono što nije dobro i kako uanprijediti ono što je dobro. Oni su odani vrijednostima a ne šefu. Šefa poštuju u mjeri u kojoj on štiti zajedničke vrijednosti. Oni neće šutjeti jer se šefu neće svidjeti to što govore, za njih nema stvari o kojima se ne može diskutovati, nema svetih krava, imaju samo kolege koji trebaju međusobnu podršku, poštovanje i zajedničko djelovanje u zajedničkom, javnom interesu. Oni cijene da je mjesni aktivizam (nestranački) ulaznica i potvrda spremnosti na žrtvu, odgovornost u javnim poslovima primarna vrlina a društveni prioritetni fokus mora da bude kvalitetan sistem obrazovanja.

Naravno, oni su mlade osobe. Ne misle svi isto. Nemaju svi istu spremnost na žrtvu. Ima i onih koji nisu uvjereni da su upravo oni ti koji trebaju i mogu preuzeti breme društvene odgovornosti kao vrlinu, a ne kao privilegiju. Upravo je to unutrašnji izazov organizacije, aktuelnih stranačkih funkcionera osoba na različitim pozicijama. Koga će podržati? Hoće li oni podržati one koji šute i aplaudiraju, ili one koji smisleno govore i predlažu, ali ne aplaudiraju radi reda? Ili hoće li se moći sami izboriti i preuzeti odgovornost te demonstrirati bolje prakse? Pred nama je, u svakom slučaju ih je lijepo vidjeti i slušati. Zaslužuju da im se pruži više prilika.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020